2021. május 13. csütörtökSzervác, Imola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis: évente 16.000 gyermek esik áldozatul az erőszak valamilyen formájának

2020. november 20. 18:10, utolsó frissítés: 18:13

Évente 16.000 gyermek esik áldozatul bántalmazásnak, elhanyagolásnak. kizsákmányolásnak, vagy az erőszak más formájának, jelentette ki pénteken Klaus Johannis államelnök, hangsúlyozva, hogy minden eszközt fel kell használni a traumák megelőzésére.


„A stigmatizáció, diszkrimináció és a bántalmazás sajnos valós, és súlyos problémák, melyeket nem lehet tolerálni! Évente 16.000 gyermel esik áldozatul bántalmazásnak, elhanyagolásnak. kizsákmányolásnak, vagy az erőszak más formájának. Kötelességünk tudatosítani a traumákat, amelyeken ezek a gyerekek átmennek, és minden eszközt – akár törvényes eszközöket is – fel kell használni, hogy ezeket a bántalmazások megakadályozzuk. A gyermeket nem szabad verni!” – fejtette ki Johannis a Cotroceni-palotában, a Mădălina Turzával, az országos gyermekjogvédelmi és örökbefogadási hatóság elnökével és Andreeas Novacovici-csal, az állami gondozott fiatalok tanácsának elnökével tartott megbeszélését követően.

Az államfő értékelte, hogy a civil szféra szorosan együttműködik az országos gyermekjogvédelmi és örökbefogadási hatósággal.

Minden gyermeket óvni kell és egyenlő esélyben kell részesíteni, hogy potenciálját elérhesse, a gyermekek érdekeit folyamatosan szem előtt kell tartania mind az intézményeknek, mind az állampolgároknak – hangsúlyozta Johannis.

A megbeszélésen többek között az állami gondozásban lévő gyerekek különböző – így egészségügyi – szolgáltatásokhoz és oktatáshoz való hozzáféréséről, szakmai képzéséről volt szó.

„A román társadalom fejlődése nem lehet fenntartható fejlődés, ha nem ruházunk be az oktatásba, illetve a gyerekek és fiatalok jogainak védelmébe. Ez kell hogy legyen a megközelítés akkor is, amikor a finanszírozásról beszélünk. A gyerekek és a fiatalok védelmét biztosítani kell törvényileg is a bíróságokon, mindenfajta bántalmazást és erőszakot szigorúan meg kell büntetni” – hangsúlyozta az államfő.

Johannis emlékeztetett, hogy péntek este kék színnel világítják meg a Cotroceni-palotát a gyerekek jogainak nemzetközi világnapja alkalmából.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS