2021. március 1. hétfőAlbin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fiatalon, pimaszul: Jakab István-Barna és Vargha Fruzsina a Térben

2020. november 21. 18:19, utolsó frissítés: 19:48

„Pimaszul fiatalon robbantak be a köztudatba. De kik is ők valójában? Exkluzív interjúnkból kiderül” – írják az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezet Facebook-oldalán.


A háromszéki RMDSZ parlamenti választásokat megelőző kampánya ugyanis átköltözött az online térbe. Napok óta közéleti beszélgetéseket láthatunk a tér elnevezésű „műsorban”, amelyben a képviselőjelöltek és a szenátorjelöltek mellett a közélet és a közvélemény formálói gyűlnek össze időről időre.

Szombat este Háromszék 24 éves alpolgármestere, Vargha Fruzsina és Kovászna Megye Tanácsának fiatal alelnöke, Jakab István-Barna mesélt önmagáról és a tisztséggel járó nehézségekről, legalábbis, ami a közvéleményt illeti.

Velük készült interjúnk itt olvasható el:
- Jakab István-Barna: eszembe se jutott teperni az alelnöki székért, de elfogadtam, mert tenni akarok
Székelyföldért

- Vargha Fruzsina: tudom, hogy a sok gratuláció mögött még több nehezményező van
A műsorvezető ezúttal Forró Gyöngyvér újságíró volt, aki a beszélgetés elején leszögezte, rendhagyó módon életút interjú készül a fiatalokkal, politikai témákról és feladatokról valóban nem esett szó.

Vargha Fruzsina szerint az alpolgármesteri és megye tanácsos alelnöki tisztség nem egy kihagyható lehetőség volt, erre bármelyik fiatal igent mondott volna. Ugyanakkor szinte minden nap azt tapasztalja, hogy fiatal kora miatt megkérdőjelezik az alpolgármesteri tisztséghez való hozzáértését.

Jakab egyetértett azzal, hogy négy év múlva nem biztos még egyszer megkérdezték volna, ha most nem vállalja el a feladatot, így szerinte sem volt visszautasítható az ajánlat. Hozzátette, nála a tenni akarás is közrejátszott abban, hogy elfogadja a tisztséget. Mint mondta, a megyei tanácsi szakmát a brassói repülőtér projektmenedzseri állásának „mellékhatásaként” pedig kitanulta már, így úgy érzi fel is készült a feladatra. (A repülőtér ugyanis Brassó Megye Tanácsához tartozik - szerk. megj.)

Újságírói kérdésre Sepsiszentgyörgy alpolgármestere elmondta, reméli, hogy a közösség minél előbb túllép azon a szóbeszéden, hogy az alpolgármesteri tisztséget b#Vargha Mihály miatt kapta volna meg, vagy fordítva, nem szeretné, hogy képzőművész édesapjának szoboravatóit az a közhangulat lepje el, miszerint alpolgármester lánya miatt kapná meg a különböző szobrok elkészítésének feladatát.

Jakab István-Barnát anyósa, Kondor Ágota kapcsán kérdezték, mert a műsorvezető szerint olyan „pletykák” is terjengenek Háromszéken, hogy a Székely Mikó Kollégium egykori igazgatójának városi tanácsban betöltött szerepe hozzájárult volna Jakab alelnöki tisztségéhez. Itt Jakab megjegyezte, ő ezt a pletykát akkor hallotta először, amikor a Transindex interjút készített vele és a felvezetőben megemlítette, hogy feleségének ki az édesanyja. Jakab és Kondor Ágota neve szerinte ekkor került helyre. (Jakab állításával ellentétben az interjúban nincs a pletykára való utalás, így nem valószínű, hogy ebből értesült volna a pletykáról - szerk. megj.).

Az alelnökról egyébként megtudtuk, hogy ki a példaképe, és pedig: Gábor Áron, mert mint Jakab felidézte Gábor Áron külföldön tanult, hazajött és megöntötte a rézágyút. Jakab is ezt szeretné tenni, olyan ember, aki miután tanult és nemrég hazajött megönteni a „21. század rézágyúját”.
(hírszerk.)Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS