2021. május 13. csütörtökSzervác, Imola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

FRISSÍTVE: A PSD meghekkelte az USR-s politikusok testületi kiállását, learatva ezzel a dicsőséget

2020. november 24. 09:05, utolsó frissítés: 16:53

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikusai testületileg mondtak volna le a mandátumuk utolsó napján parlamenti tagságukról, hogy ne részesüljenek különnyugdíjban, azonban Marcel Ciolacu PSD-elnök és Alfred Simonis, a párt alsóházi frakcióvezetője meghekkelte a kampányfogást és learatta a babérokat azzal, hogy hamarabb bejelentették saját lemondásukat.


Történt ugyanis, hogy bár az USR már hétfőn délre eldöntötte, hogy képviselői és szenátorai le fognak mondani, a bejelentésig egyelőre még titokban szerették volna tartani a testületi kiállást. Nem jött össze nekik. Pedig a kampányfogással utaltak volna a parlamenti képviselők különleges nyugdíjainak megszüntetésére irányuló USR-projektre is (ami sajnos négy év után sem jutott még el a plenáris ülésig).

A szociáldemokraták ugyanis tudomást szereztek róla és amikor este nyolc környékén az összes televízió a főműsoridőre készült, Marcel Ciolacu a Facebook-on bejelentette lemondását a különnyugdíjról, ezzel learatva a dicsőséget az USR orra előtt.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint az egyetlen korrekt elv az, hogy a politikusok annyit kapjanak, amennyivel hozzájárultak az ország működéséhez. Azaz csak azoknak a szenátoroknak és képviselőknek jár különnyugdíj, akik legalább egy teljes mandátumot kitöltöttek. Arra is emlékeztetett, hogy ő már négy évvel ezelőtt is meglépte ezt egyszer.

Dan Barna
az USR elnöke utólag hivatalosan is bejelentette, hogy testületileg benyújtják lemondásukat mandátumuk lejárta előtt, ez azonban már nem bírt akkora sajtóvisszhanggal, mint azt feltételezhetően várható lett volna.

Az USR-nek 25 képviselője és 13 szenátora van a parlamentben, összesen 38.Hétfőn este azt írta a Facebookra: az USR parlamenti képviselői és szenátorai be fogják nyújtani lemondásukat, hogy ne tartozzanak azok közé, akik különnyugdíjat fognak kapni. A különnyugdíj az ország becsületes embereinek lekezelését jelenti. A népakaratot képviselni nem kényszermunka, hanem megtiszteltetés. Már négy éve a parlament asztalán van egy USR-tervezet, amelynek célja ezen nyugdíjak eltörlése. Négy év alatt egyszer sem alakult ki olyan többség, amely megvalósította volna ezt. Soha. De mivel megígértük az embereknek, hogy nem leszünk haszonélvezői, ezért mandátumunk vége előtt benyújtjuk lemondásunkat.

Azt is hozzátette: az USR PLUS a különnyugdíjak eltörléséhez fogja kötni a kormányzásban való részvételét.

Ludovic Orban miniszterelnök szerint: demagógia és arcátlan hazugság a törvényhozók lemondása azért, hogy ne kapjanak különnyugdíjat.

A Nemzeti Liberális Párt elnöke úgy nyilatkozott hétfő este a Realitatea Plus televíziócsatornának: "porhintés a választók szemébe" az a bejelentés egyes törvényhozók részéről, hogy mandátumuk lejárta előtt lemondanak tisztségükről, hogy ne legyenek jogosultak a különnyugdíjra. Hozzátette: Marcel Ciolacu teljes mandátumot töltött ki a 2012-2016-os ciklusban, jelenleg második mandátumát tölti, tehát mindenképpen részesül különnyugdíjban.

"Nem igaz, hogy aki beadja lemondását, az nem kap különnyugdíjat. Ciolacu úr a négy évi mandátumra számított jutalékot fog kapni, egy napot leszámítva. A PSD találta fel a különnyugdíjakat. Az elmúlt törvényhozási ciklusban módosították a képviselők és szenátorok jogállásának törvényét, kiegészítve a különnyugdíjak bevezetésével. Az egyetlen párt, amely ellene szavazott, a PNL volt" - mondta Ludovic Orban.

A miniszterelnök szerint nem a törvényhozók lemondása a megoldás, hanem az, ha a parlament eltörli a különnyugdíjakra vonatkozó törvénycikkelyt.

A különleges nyugdíjak megszüntetésének témája a választási évben intenzíven jelen volt, viszont eddig minden erre vonatkozó kezdeményezés kudarcba fulladt, többnyire azért, mert nem ment át az alkotmánybírósági rostán. A törvényalkotóknak valószínűleg nem feltétlenül állt érdekében, hogy valóban megalkossák a szenátorok és képviselők extra nyugdíjának eltörlésére meghozott törvényt. Ugyanakkor mivel az extra nyugdíj érintette a bírók extra nyugdíját is, sokan úgy vélték, hogy ez az igazságszolgáltatás függetlenségére is hatást gyakorolna.

UPDATE: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint a román képviselők és szenátorok lemondása a különnyugdíjról a valós lépések hiányában populista húzás.

„Egyetlenegy méltányos és korrekt megoldás van, mégpedig az, ha az összes különnyugdíjat, belértve az ügyészek, bírák és volt szekusok különnyugdíját is, eltörlik. Mi ezt javasoltuk, akkor ezt nem támogatta az USR. (...) A mostani (az USR-re - szerk. megj.) húzásuk poulizmus, olcsó kampányfogás, mert nem mondanak le semmiről. Meg kellene kérdezniük a munkaügyi minisztert, ha nem világos a számukra, hogy a nyugdíjakat napokra, hónapokra számolják, és nem mandátumokra...” - írta a szövetségi elnök Facebook-oldalán.

UPDATE (2): A PMP a törvényhozók és polgármesterek különnyugdíjának eltörlését célzó törvény megvitatását szorgalmazza.

A szenátus és a képviselőház házbizottsága együttes ülésének összehívását szorgalmazza a Népi Mozgalom Párt (PMP), annak érdekében, hogy a parlament megvitathassa a törvényhozók és polgármesterek különnyugdíjának eltörlésére vonatkozó törvénycikkelyt - jelentette ki kedden Eugen Tomac, a párt elnöke. A PMP elnöke hozzátette, hogy ő volt az egyedüli törvényhozó, aki erről a jogról lemondott. "Én már a tavaly lemondtam mandátumomról, nem pedig most, tíz nappal a választások előtt, mégsem mondhatom azt az embereknek, hogy azzal, hogy mandátumomról lemondtam, elveszítettem a különnyugdíjat is. (...) Azonban megtettem azt, hogy amikor bejelentettem lemondásomat a képviselőház plénuma előtt, kértem, hogy vegyék jegyzőkönyvbe - amely megjelenik a Hivatalos Közlönyben -, hogy én lemondok erről a jogomról. Az egyetlen voltam, aki ezt megtette!!!" - fűzi hozzá Tomac.

UPDATE (3): Ciolacu: Összehívom a házbizottságot a különnyugdíjak eltörlése érdekében, azzal a feltétellel, hogy a pénzt fordítsák a gyermekpénz megduplázására.

Egy keddi Facebook-bejegyzésben Ciolacu azt írja, "haladéktalanul" összehívja a házbizottságok együttes ülését a különnyugdíjak eltörlése érdekében, "azzal a feltétellel, hogy a pénzt fordítsák a gyermekpénz megduplázására". "Ez azonban azt feltételezi, hogy a Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség ne lógjon többet, és ne akadályoztassa a szenátus munkáját. Addig is minden, amit tesznek, hazugság és olcsó populizmus" - fogalmazott. A PNL kedden kérte a két ház házbizottságának összehívását a képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörléséről szóló tervezet elfogadása érdekében - jelentette be a liberálisok alsóházi frakcióvezetője, Florin Roman, aki szerint Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök lemondása a parlamenti tisztségről csupán "blöff".

"A PNL szerint a különnyugdíjak megszüntetésére az egyetlen megoldás a szenátorok és képviselők jogállását szabályozó törvény 11. cikkelyének eltörlése. Ma korán reggel a házbizottságok összehívását szorgalmazó kérést nyújtottunk be. Várjuk, hogy a házbizottságok elküldjék a képviselők és szenátorok jogállásával foglalkozó bizottságnak a PNL törvénytervezetét, amely már júniusban elakadt a képviselőház házbizottságánál, hogy a mai plenáris ülésen meg lehessen vitatni és szavazás alá bocsátani" - nyilatkozta Roman.
(hírszerk./hotnews/agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS