2021. január 25. hétfőPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Recorder: Ovidiu Ianculescu az egyetlen, aki mert beszélni a közintézmények pártpolitikai kisajátításáról

2020. november 24. 19:04, utolsó frissítés: 2020. november 27. 17:25

A közintézmények átpolitizálása nem csak azt jelenti, hogy a vezetői pozíciókba alkalmatlanokat ültetnek. Azt is jelenti, hogy azok veszítik el ezeket a pozíciókat, akik saját erejükből építettek karriert. Nekik kell ugyanis félreállniuk, „helyet adva” azoknak, akik a különböző politikai pártok kedveltjei – írja a Recorder.
A Recorder egy példát mutat be videóriportjában (a több száz közül), érzékeltetve azt az élethelyzetet, amikor a felnőtt gyerekének magyarázza el, hogy a társadalom, amelyben felnő, miért működik felborult értékrendek szerint.

A történetben megismerjük Ovidiu Ianculescu mérnököt, aki mindössze 36 éves korában lett a marosvásárhelyi vízgazdálkodási hivatal igazgatója, ami egy több, mint 400 alkalmazottal rendelkező intézmény, és amely hat megyében kezeli a víz-infrastruktúrát. Ianculescu nem volt tagja egyetlen politikai pártnak sem, kizárólag szakmai tudására alapozhatta karrierjét. Ianculescut azonban lemondásra szólították fel, mert posztját egy PNL-tagnak ígérték.

Ovidiu Ianculescu idősebb kollégáival és ügyvédjével is konzultált, de mindannyian ugyanazt mondták neki: „Ilyen időket élünk, ne szórakozz a hatalmon lévő párttal, a földre fognak teperni" - ezért lemondott. Helyét a nemzeti liberális Ionuț Cengher vette át, akit liberális párttársa, az Országos Vízgazdálkodási Ügynökséget vezető Molnár Ervin nevezett ki a posztra.

Ianculescut hatéves fia kérdése, hogy miért vesztette el az állását, döbbentette rá, hogy nem akarja lehajtani a fejét, és úgy döntött, visszavág. Tanúvallomása megmutatja, hogy valójában milyen mély és alapos a romániai közintézmények átpolitizálása: a vízgazdálkodás területén az utóbbi időben 13, a területen szakértelemmel nem rendelkező PNL-tag kapott igazgatói posztot.

A Recorder szerint Ovidiu Ianculescu volt az egyetlen, akinek volt bátorsága beszélni erről. (recorder/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS