2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Átesett az első műtétén Cătălin Denciu, a Piatra Neamți-i tragédia hős orvosa

2020. november 26. 08:04, utolsó frissítés: 10:08

Cătălin Denciu orvos átesett az első műtétén – közölte Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerdán.


A Piatra Neamți Megyei Kórház intenzív terápiás osztályán kitört tűzesetkor az orvos menteni próbálta betegeit, ezt követően súlyos égési sérüléseket szenvedett, így kritikus állapotban szállították át a bukaresti kórházból a brüsszelibe, ahol állapotát stabilizálták.

Az egészségügyi miniszter reményét fejezte ki az iránt, hogy Denciu a műtétet követően mielőbb felépül súlyos égési sérüléseiből. Mint mondta, egyelőre megúszta, hogy dialízisen kelljen átesnie. Az orvos felesége szerdán meglátogatta Denciut.

Cătălin Denciut egyébként azóta Piatra Neamţ díszpolgárává avatták. Ugyanakkor az orvosmint írtuk, hallgatótársa volt Nelu Tătaru egészségügyi miniszternek. Mindketten a Grigore T. Popa Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen végeztek Iasi-ban. Denciu doktor felesége is orvosnő, szülész-nőgyógyász, és a házaspárnak két gyereke van.

A Piatra Neamți-i tragédia november 14-én történt azt követően, hogy kórház átalakítási munkálatokat végzett az intenzív terápiás osztály második emeletén, amelyet kibővítettek. Így az eredeti koronavírusos betegszám helyett, szinte a dupláját: 16-ot tudtak ott kezelni. A tűzeset a betegek átszállításának napján történt. A tűznek 10 beteg esett áldozatául, a hat kimenekített áldozat közül azóta öten már elhunytak. Legutoljára tegnap egy 68 éves férfi vesztette életét, aki a koronavírus-fertőzöttségen kívül más betegségben is szenvedett.

A Piatra Neamț-i tragédia egyik áldozatának családja 1 millió euró erkölcsi kártérítést kér a kórháztól, amelye ellen jelenleg gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomoznak a Legfelső Semmítő és Ítélőszék ügyészei.

(hotnews/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS