2021. január 25. hétfőPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Közel 1 millió eurót foglalt le a Korrupcióellenes Ügyészség egy átfogó akcióban

2020. november 26. 17:27, utolsó frissítés: 21:09

Egy millió eurónyi csúszópénzt találtak csütörtökön a korrupcióellenes ügyészek, akik a suceavai gépkocsivezetői jogosítványokat és autókat forgalomba beiktató intézményben (SPI), illetve a műszaki ellenőrzést végző hivatalban (RAR) és tucatnyi alkalmazott lakásán tartottak ellenőrzést.


Az Antikorrupciós Ügyészség (DNA) csütörtöki közleménye szerint – amelyet a G4media közölt – három bűnügyi esetben vizsgálódtak a Suceava megyei munkatársai, amelyekben a 2018-2020 közötti periódusban felmerült a korrupció, a pénzmosás és szervezett bűnügyi hálózat kiépítése.

A csütörtöki nap folyamán az ügyészség egy átfogó, 67 települést érintő kutatást hajtott végre, ahol közintézményeket, azok alkalmazottjait, illetve egyes kereskedelmi helységek telephelyeit vizsgáltak át. Az átfogó akcióban a DNA ügyészeit az Általános Korrupcióellenes Igazgatóság különleges alakulatai (Direcția Generale Anticorupție) és a csendőrség különleges intervenciós csapatai segítették. Az ügyészség közleménye kitér arra, hogy további információkkal később szolgálnak, mivel folyamatban zajló ügyekről van szó.

A G4media értesülésekre hivatkozva írta, hogy az akció során Suceava megyében közel egy millió eurónyi összeget találtak a hatóságok a házkutatások során: a bakjegyeket széfekben, vagy falakba rejtve, vagy egyszerűen lavórokba és vedrekbe összegyűjtve találták.


A Digi24 sajtóértesülésekből úgy tudja, hogy az összegyűlt összegek a jogosítványok szabálytalan kiállításából, illetve az Európai Unióban lopott autók beíratásából gyűjtötték össze a gyanúsítottak.

A Belügyminiszter szóvivője, Moica Dajbog, az eset kapcsán egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy az Általános Korrupcióellenes Igazgatóság rendőrtisztjei, akik a DNA ügyészek koordinálásával dolgoztak, összesen mintegy 60 házkutatási parancsot hajtanak végre korrupciógyanús ügyekben.

A szóvivő megerősítette, hogy a fentebb említett Suceava megyei közintézmények alkalmazottai is érintettek, de más szereplők is részt vettek a szabálytalan jogosítványok kibocsájtásában, és a törvénytelenül beíratott, forgalomba helyzetet autók illegális tevékenységében.

Miután a szóvivő hangsúlyozta az akcióban a Belügyminisztérium részvételének fontosságát, elmondta, hogy a vizsgálatok szerint egy törvénytelen ügyletért (jogosítványszerzés, gépkocsibeíratás, műszaki tesztelés) a kialakuló bűnszervezet 5000-7000 eurónyi összeget kért el.

Nem sokkal a Belügyminisztérium szóvivőjének sajtónyilatkozatai után, a Korrupcióellenesség Ügyészség tisztázó jellegű közleményt adott ki, amelynek lényege: az akció nem a belügyé, folyamatban van, és se joga, se kellő információja nincs a eljárásról.

A nyilvánosság figyelmét pedig felhívják arra, hogy az egyedül hivatalos és törvényes tájékoztatásnak csak a DNA közlemények tekintendőnek, amely nem egy politikai szervezet.

Fotó: DNA. Fotó: DNA.


Frissítés: A DNA közleménye szerint alapján estig 1.225.000 eurót, 790.000 leit, 12.000 dollárt, 1.500 lfonsterlinget, 37 luxuskarórát, 21 karkötőt, 18 láncot és 4 arany nyakéket, és 8 luxusautót foglaltak le.

A Korrupcióellenes Ügyészség azt is tisztázta, hogy a következő ügyekben indítottak eljárásokat: kenőpénz elfogadása, ajándékokkal való megvesztegetés, befolyással való üzérkedés, befolyásolás, szervezett bűnözői csoport létesítése, pénzmosás.
(hírszerk., digi24, g4media, DNA)
Nyitókép: illusztráció, fotó: RAR - Facebook oldal.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS