2021. aug. 2. hétfőLehel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Országos szinten már csak 80 intenzív terápiás ágy áll rendelkezésre

2020. november 27. 12:24, utolsó frissítés: 12:26

Az egész országban már csak 80 intenzív terápiás ágy áll szabadon. A helyzet viszont egyre rosszabb, hisz a napi 8-9000 új fertőzött esetében pár hét leforgása alatt 300 új páciensnek lenne szüksége intenzív terápiás ágyra - írja a Digi24.


Az intenzív terápiás ágyak a súlyos tünetekkel rendelkező koronavírusos betegek életben tartását segítik például az oxigénellátás biztosításával. Azonban mivel ezek hamarosan elfogynak, a romániai orvosok szigorúbb korlátozásokat sürgetnek, mert különben az egészségügyi személyzetnek kell arról döntenie, melyik beteg részelhet intenzív ellátásban és melyik nem, ez pedig sem szakmailag, sem emberileg nem elfogadható.

Radu Tincu a Floreasca kórház intenzív osztályának orvosa a Digi24-nek azt nyilatkozta, egyre rosszabb helyzetben vannak az intenzív osztályok, mivel Románia kórházai nem volt felkészülve egy ilyen járványügyi helyzetre, ahol ekkora számú beteget kell ellátnia az intenzív osztályon dolgozó, kis számú egészségügyi személyzetnek. Emiatt pedig a betegek várólistára kerülnek.

Az orvos elmondása szerint az eddig bevezetett intézkedések bár kifejtették hatásukat, stabilizálták valamilyen szinten a napi esetszámot, de ennél többre van szükség a napi 8-9000-es újonnan igazolt fertőzöttek esetében. Ellenkező esetben az intenzív osztályok megtelnek, avagy a betegeket más helyre kell szállítaniuk, ahol még vannak terápiás ágyak. Ugyanakkor hozzátette, hogy a fennmaradó 80 ágyat nagyon kevésnek tartja, mert minden nap, a meglévő betegek mellett pár hét leforgása alatt 300 új betegnek lesz szüksége intenzív ellátásra.

Ezt figyelembe véve szerinte a hatóságoknak újra kellene értékelniük az intézkedések módját és hatékonyságát, és drasztikusabb eszközökhöz folyamodni. A súlyos állapotban lévő betegnek ugyanis két-három hetet töltenek az intenzív osztályon, így alapvető fontosságú lenne, hogy a következő időszakban mielőbb csökkenjen a fertőzöttek száma. (digi24/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS