2021. január 25. hétfőPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Orban: az USR, PMP és RMDSZ jöhet számításba a parlamenti többség kialakításakor

2020. november 27. 12:54, utolsó frissítés: 13:49

Székely István Gergő politológus megállapításai beigazolódni látszanak. Ludovic Orban miniszterelnök az USR-t, a PMP-t és az RMDSZ-t jelölte meg lehetséges koalíciós partnereként.


Mint azt a politológus Transindex-nek nyilatkozva már az önkormányzati választások után megállapította, a parlamenti választásokat követően a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), Népi Mozgalom Párt (PMP) és RMDSZ lehet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) partnere a parlamenti választások eredményeitől függően - erősítette meg a PNL-elnöke az Agerpres hírügynökségnek.

A liberálisok ugyanis a „béna kacsa" kormányzás helyett a választások után parlamenti többséget szeretnének megszerezni.

"Megvárjuk a választások eredményét, attól függően tudni fogjuk, milyen lehetőségek vannak a parlamenti többség kialakítására. A PSD-vel való együttműködést alapból kizárjuk, tehát gyakorlatilag az USR, a PMP, az RMDSZ lehet potenciális partner" - jelentette ki Ludovic Orban arra a kérdésre, hogy melyik alakulattal fog parlamenti többséget kialakítani a választások után.

Arra a kérdésre, hogy kizárja-e a Victor Ponta pártjával való együttműködést ezen a téren, Orban rámutatott, hogy Ponta korábban a PSD elnöke volt, tehát a pártja "egy kisebb PSD", "szinte semmi különbség nincs" a két alakulat között. Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint a választások után is ő lesz a kormányfő, Orban így válaszolt: "Én azt hiszem, igen".

Székely István Gergő korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy jobboldali széthúzás és baloldali összefogás várható a helyhatósági választások után. A politológus ezalatt arra gondolt, hogy az USR és a PNL nem feltétlenül fog koalíciót kötni, mert egymás szavazótáborára is veszélyesek, ezért inkább az Orban-kormány a PMP és az RMDSZ felé fog kacsingatni (az RMDSZ már jelezte is, hogy ő ebben benne is lenne).

Mindeközben pedig a PSD mélypontja miatt, szüksége lesz a párt vezetésének a többi baloldali párt segítségére is, történetesen Pontáékra is (amely az interjú óta bekebelezte Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-jét).
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS