2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Reagált Johannis a Maros megyei vízügyi igazgató menesztésére, miután emberek ezrei bombázták az erről szóló videóval

2020. november 27. 17:21, utolsó frissítés: 17:21

Klaus Johannis elnök pénteken a Facebookon jelentette be, hogy tárgyalt Ludovic Orban miniszterelnökkel a Recorder által készített, a Maros megyei vízügyi hatóságok igazgatójának menesztéséről, és PNL-s pártkatonával való, a vízügyben egyáltalán nem jártas személlyel való helyettesítésével szóló esetről.


Johannis szerint elfogadhatatlan, főleg a járvány közepette, hogy valakit törvénytelenül vagy szakmai felkészültség hiányában nevezzenek ki valamely közintézmény élére, és felkérte Ludovic Orbant, hogy gyorsítsák meg az intézmények átvilágítását

A Recorder nemrég tett közzé egy anyagot, amiben Ovidiu Ianculescu vízmérnök mesél nekik arról, hogyan kényszerítették lemondásra a PNL kormányra kerülése után Ionuț Cengher került, aki szintén PNL-tag, viszont semmilyen szakképesítése nincs arra, hogy az intézményt vezesse, azelőtt italforgalmazó céget birtokolt, és amikor a Recorder mikrofonvégre kapta, nem volt képees egy vízüggyel kapcsolatos törvényt sem idézni.

A Recorder cikke megjelenése után Cenghert menesztették a hivatal éléről, sok PNL-s köztük a Maros megyei elnök, Ervin Molnar is azzal védekezett, hogy Ianculescunak vannak rokonai a PSD-ben. Igen ám, csakhogy a tényeken - mégpedig, hogy Cenghert versenyvizsga és megfelelő képesítés nélkül nevezték ki, ellenben Ianculescuval, aki a hivatali létra minden fokát végigjárva, az állást törvényesen megpályázva lett igazgató - nem változtatott sokat a magyarázat, és ennek eredményeként szerdán emberek ezrei posztolták Klaus Johannis megosztásai alá a Recorder-videót.

Johannis végül pénteken reagált, elmondva, hogy a közszféra nem lehet többé az a közeg, ahova az inkompetens politikai klientúra kényelmesen befészkeli magát. "Minden pártnak meg kell értenie, hogy az állam - mindazzal együtt, amit magában foglal - az állampolgár szolgálatában áll" - fogalmazott az Agerpres fordítása szerint.

Johannis kifejtette, a közalkalmazotti státus vissza kell hogy szerezze hitelét és méltóságát. Ennek érdekében már történtek lépések, sok helyen becsületes és jó szakemberek kerültek a közigazgatás döntéshozói pozícióiba, de vannak kivételek is, amelyek beárnyékolják a közszolgálatiság hírnevét.

"Semmi nem indokolja, hogy olyan személyeket segítsenek pozíciókba, akik erre alkalmatlanok. Akik nem tudják vagy nem akarják ellátni feladataikat, azoknak nincs mit keresniük az állami rendszerben" - szögezte le az elnök. (hírszerk.)Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS