2021. szeptember 21. keddMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ismét kihallgatta Tamási Zsoltot a marosvásárhelyi katolikus líceum ügyében a DNA

2020. december 01. 19:39, utolsó frissítés: 19:49

Értesüléseink szerint ismét kihallgatta a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Tamási Zsoltot, a II. Rákoczi Ferencz Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatóját, helyi tanácsost. Megkeresésünkre az érintett ügyvédje, Gogolák Csongor megerősítette, hogy ismét kihallgatták ügyfelét a több éve húzódó iskolaalapításról szóló ügyben, amely még 2015-ben indult, majd 2015-17-ben nagyobb sajtóvisszhangot kapott.


„Nincs semmi új a nap alatt, ez még mindig a régi ügy, a nyomozás nem állt le” – ismertette a jogi képviselő. Beszámolt arról, hogy igaz, hogy a Covid-19 világjárvány okozta válság miatt a hatóságok bizonyos nyomozásokat halasztottak, viszont ebben az ügyben tovább zajlik a vizsgálat.

Kérdésünkre, hogy lényegében mit lehet tudni az ügy jelenlegi fázisáról – tekintve, hogy évek óta húzódik – elmondta, hogy az ügyben a korábbi vádiratot megsemmisítette a bíróság, majd visszautalta az ügyet a nyomozati szakaszba: ez a jelenlegi fennállás. Ennek értelmében jelenleg a nyomozati keret sincs megállapítva, hogy tulajdonképpen ki mit követett el ki ellen, viszont Tamási Zsolt gyanúsított maradt.

Az ügyészségi eljárás jelenlegi célja pontosítani a nyomozást, felderíteni a cselekményt, a sértett felek kilétét megállapítani. Ez a folyamat pedig lehetőség szerint végződhet a nyomozás megszüntetésével, vagy a nyomozás teljes újrakezdésével, de akár egy új vádemeléssel is.

Kérdésünkre, hogy volt olyan sajtóértesülés, miszerint már volt lezárása a történetnek, Gogolák Csongor tisztázta, hogy erről az eredeti esetről volt egy másik ügy is leválasztva, amely ettől teljesen párhuzamosan futott, amelyben érintett volt a bukaresti Közoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIP).

Ez az időközben levált ügy a korrupcióellenes ügyészségtől átkerült előbb a marosvásárhelyi Rendőrségi Ügyészségre, majd a fővárosi Legfelsőbb Bíróság mellett működő ügyészségre, mivel az egyik érintett személy miniszteri tisztséget is betöltött, ami különleges illetékességet vont maga után.

„Ebben a második ügyben valóban megszüntették a nyomozást, viszont ott más volt a tényállás” – mondta az ügyvéd, hozzátéve, hogy ebben a másik ügyben ügyfele, Tamási Zsolt felbujtóként szerepelt. Ebben az ügyben igaz, hogy elrendelték a nyomozás megszüntetését, így mindenkivel szemben beszüntették az eljárást.

Viszont az eredeti ügyben Tamási Zsolt tettesként gyanúsított és a nyomozás még folyamatban van: és ennek a nyomozásnak a részeként ismét kihallgatta a DNA az ügyfelét, de ez az eljárás szerves részét képzi - jelezte Gogolák Csongor, hozzátéve, hogy mivel egy folyamatban lévő nyomozásról van szó, ennél többet nem nyilatkozhat. (hírszerk.)

Nyitókép: RMDSZ/Wikipedia

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS