2021. március 6. szombatLeonóra, Inez
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Recorder: Te kit választanál? A jelöltek katalógusából megnéztük Kelemen Hunor válaszait

2020. december 02. 18:26, utolsó frissítés: 19:03

A Recorder újságíró csapata ismét nagyszabású dologgal állt elő a választások előestéjén: összegyűjtötte 500 jelölt válaszát néhány kérdés mentén, majd szerdán megyei bontásban közölte őket.


A lap megjegyzi, hogy a parlamentáris választások során 465 személyt fogunk bukaresti döntéshozói székbe ültetni, akiknek a szerepe óriási a romániai társadalom formálódására. Hiszen ők lesznek azok, akik törvényeket javasolnak, vitatnak és szavaznak meg, ők döntenek a kormányról, ők azok, akik ellenőrzik a minisztériumok és a titkosszolgálati szervezeteket, ők vigyáznak az alkotmányra, és ők azok, akik az államelnököt is felfüggeszthetik. E mellett ők nevezik ki olyan fontos intézmények vezetőit, mint a Nép Ügyvédje, az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék, Nemzeti Bank, Román Televízió, a Román Hírszerző Szolgálat, és a Külügyi Hírszerző Szolgálat.

Úgy gondoltuk, hogy mielőtt elmennénk szavazni alapvető megismernünk, hogyan gondolkodnak azok az emberek, akiket ilyen jelentőségű helyekre küldünk. Így a romániai sajtóban előzmény nélküli lépésre szántuk el magunkat: több mint 500 választható jelölet kerestünk meg ugyanazokkal a kérdésekkel. Összesen 448-al sikerült beszélnünk közülük, a válaszaikat megyék szerint csoportosítottuk, így minden állampolgár megnézheti, hogy a saját megyéjében azok a jelöltek, akik a szavazatukat kérdik, hogyan gondolkodnak” – írták a Recorder munkatársai.

Kíváncsiságból, hogy melyek ezek a kérdések, éppen Hargita megyére kattintottunk. Mint kiderült a következők voltak a kérdések:
1. Milyen tapasztalattal indulnak a Parlamentbe / az új törvényhozói testületbe? Milyen területen szakértők?
2. Melyik az első törvénytervezet, amelyet benyújtana a Parlamentbe?
3. A megye érdekében mely ügyért harcolna a Parlamentben?
4. A világjárvány a román állam számos elégtelenségét felszínre hozta. Az ön véleménye szerint melyik a legsúlyosabb, és milyen megoldást javasol?
5. Hogyan fog szavazni a következő dolgokban (igen/nem): legyen kétfordulós a helyhatósági választás, a költségvetési apparátus jelentős csökkentése, a parlament ellenőrző szerepének csökkentése az igazságszolgáltatás fölött, a mandátum felfüggesztése, ha egy parlamenti képviselő más pártba lép, a szexuális neveltetés iskolai oktatásba való megvalósítása.
6. Melyik az utolsó könyv, amelyet elolvasott?

A Parlamenti képviselőjelöltek mellett megtalálhatunk olyan alapinformációkat, mint a név és párt, életkor, szakma/hivatás, első munkahely, jelenlegi munkahely, legfelsőbb iskolai végzettség, és beszélt idegen nyelvek.

Kelemen Hunor profilja a Recorder 'Te kit választanál' adatbázisában. Képernyőmentés: Recorder. Kelemen Hunor profilja a Recorder 'Te kit választanál' adatbázisában. Képernyőmentés: Recorder.


Érdekességképpen Kelemen Hunor válaszait néztük meg elsőnek. Az 53 éves RMDSZ képviselőjelöltről megtudható, hogy író, költő, újságíró, politikus és az RMDSZ elnöke, akinek az első munkahelye a Jelenlét, amelynek alapítótagja és főszerkesztő-helyettese volt, jelenleg a román parlament képviselőjeként dolgozik, legutóbb a BBTE Filozófia szakán szerzett egyetemi diplomát, és az angol a beszélt idegen nyelv.

Az első kérdésre válaszolva Kelemen elmondta, hogy 1997 óta van politikai pályán, volt már államtitkár, kulturális miniszter és alelnök, jelenleg az RMDSZ pártelnöke, aki támogatja az ország modernizációját és a magyar közösség jogainak kiterjesztését kívánja biztosítani.

Arra a kérdésre, hogy melyik az első törvényjavaslata, amelyet a parlament elé terjesztene, Kelemen azt felelte, hogy a jelenlegi törvények értelmében a költségvetés 6 százalékát kellene az oktatásra fordítani, ami nem történik meg. Így az első lépése az lenne, hogy 2021-ben ezt biztosítsák, valóban fordítsák azt a 6 százalékok az oktatásra.

Ami a megyei ügyeket illeti, parlamenti képviselőként folytatná a helyi egészségügyi rendszer fejlesztéséért végzett munkát, de nem megfeledkezve az infrastruktúra, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztéséről. A világjárvánnyal kapcsolatos kérdést könnyedén ugrotta, hiszen az RMDSZ kidolgozott egy egész programot erre vonatkozóan.

Az 5-ik kérdés válaszaiból kiderül, hogy Kelemen Hunor ellenzi a helyhatósági választások kétfordulóssá tételét, viszont az összes többi vonatkozást támogatja.

Az RMDSZ elnöke utoljára Karl Ove Knausgård Harcom c. könyvét olvasta, pontosabban a hat kötetes életrajzi regény negyedik kötetét fejezte be.

Ha kíváncsi lett, hogy az ön megyéjében a képviselőjelöltek a kérdésekre mit válaszoltak, és mit elleneznek/támogatnak, akkor jó böngészést kívánunk a Recorder oldalán.

A lap ígérete szerint a közeljövőben a kapott válaszok mentén különböző infografikákat is össze fognak állítani, amelyekből majd szépen kirajzolódnak egy-egy kérdés mentén a jelöltek álláspontjai.

A Recorder csapata, akik ebben a projektben részt vettek: Andreea Pocotilă, Anca Simina, Isabela Pop, Andrei Udișteanu, Laurențiu Ungureanu, Cristian Delcea, Mihai Voinea, Sergiu Dimitriu. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS