2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tudose szerint Orban összejátszik Orbánnal, és hamarosan a magyaroknak már meg sem kell tanulni románul

2020. december 03. 09:09, utolsó frissítés: 10:46

Mihai Tudose, PSD-s európai parlamenti képviselő, exminiszterelnök, akit legtöbben talán a magyarok akasztására utaló kijelentéséről ismernek, most azt mondja, hogy "egy nagyon csúnya dolog készül a románok ellen", mert az új EU-s költségvetést blokkoló magyar kormány hajlandó lenne mégis megszavazni a költségvetést, amennyiben az EU elfogadná a kisebbségvédelmi jogalkotásra irányuló Minority SafePack-et.


"Elmondom, mi van éppen történőben: a magyar kormány hajlandó lesz megszavaznia költségvetést, ha cserébe az EU elfogadja a Miniroty SafePacket. Ez RDMDSZ-es képviselők egy még régebbi kezdeményezése, amelynek eredmény a határok felszámolása lesz, a kisebbségeknek nem kell többé megtanulniuk az állam nyelvét, amelynek kötelessége lesz az ő nyelvüket használni. A liberális kormány pedig partnere Magyarországnak, mert senki nem törte össze magát, hogy menjen, és kérdésekkel lássa el Merkel asszonyt" - mondta az EP-képviselő a B1 televízió műsorában.

Tudose azt mondja, az Orban-kormány azért hallgat a "magyar parlamenti képviselők által előkészített zsarolásról", mert az EU-s forrásokon kívül nem tudnak már pénzügyi megoldást az itthoni válságra.

A Tudoséval interjút készített riporter nem tisztázta, hogy egyrészt (azon kívül, hogy Németország jelenleg a soros EU-elnök), miért is kellene pont vele megbeszélni Ludovic Orbanéknak a Minority SafePack ügyét, amely jelenleg az Európai Bizottság asztalán van, ez az eu-s szerv fogja eldönteni, hogy a polgári kezdeményezés kapcsán indítani szeretne-e jogalkotási folyamatokat.

A Minority SafePack minden esetre nem arról szól, amit Tudose állít, hogy eltünnének a határok, és a kisebbségeknek nem kellene többé megtanulni a többség nyelvét. Az MSPi számos prgramponttal bír, például az EU-s támogatási programokat módosítaná úgy, hogy azok a kis régiókban élő és kisebbségi nyelvet beszélő közösségek számára is elérhetőek legyenek, szeretne nyelvi sokféleségi központot létrehozni, módosítaná az EU-s audovizuális irányelveket, stb. Akit bővebben érdekel, annak ajánljuk ezt az interjút, amiben kiveséztük. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS