2021. április 14. szerdaTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

FRISSÍTVE: A kórházmenedzsert és még két kórházi dolgozót vett őrizetbe Székelyudvarhelyen a DNA

2020. december 04. 15:38, utolsó frissítés: 18:24

24 órás őrizetbe vették Lukács Antalt, a székelyudvarhelyi városi kórház menedzserét, Bálint Enikő közbeszerzési referenst és Barczán László raktárost – írja az uh.ro


A DNA szerint április 10-e és december 2-a között a székelyudvarhelyi kórház törvénytelen módon kötött szerződéseket egy a vállalattal, és túlbecsült áron vásárolt egészségügyi eszközöket (sokat ezek közül szükségtelenül).

Ugyanebben az időszakban Lukács Antal megkérte a céget vezető üzletembert, hogy elsőbbségi kifizetések fejében járjon közben az illetékes hatóságnál annak érdekében, hogy a kórház megkapja a másodosztályú besorolást, noha csak a harmadik fokozat követelményeinek felel meg. Az ügyészek szerint Lukács Antal igazgató 10 ezer eurót kapott az üzletembertől, ugyanakkor utóbbi ígéretet tett a menedzsernek arra, hogy megkapja bizonyos, 2.136.706 lej összértékű szerződések értékének 20 százalékát is, azaz 89 ezer eurót. A vádhatóság számítása szerint a fenti ügylettel 1.669.234 lej kár érte volna a kórházat.

Bálint Enikő közbeszerzési referens is háromszor élhetett vissza pozíciójával, főnökéhez képest eggyel több alkalommal vehetett el kenőpénzt és az ügyészek szerint nem nyilvános információkat használt fel vagy osztott meg illetéktelen személyekkel.

Barczán László raktárost két rendbéli visszaéléssel és kenőpénz elfogadással gyanúsítják. Amint azt korábban megírtuk, az említett brassói és Hargita megyei kórházak részéről nem tisztességesen köthettek szerződéseket, túlárazva szerezhettek be egészségügyi felszereléseket és termékeket, amelyek egy része ráadásul nem is felelt meg az előírásoknak, vagy nem is voltak szükségesek. Az általuk okozott kárt 1.669.234 lejre becsülték fel, a gyanúsított cég által nyújtott/ígért kenőpénzek pedig egyenként 5.000 és 89.000 euró között váltakoztak.

A letartóztatásokat azután rendelték el, hogy december 3-án gyanús közbeszerzések nyomán házkutatást végeztek a kórházmenedzsernél és a kórháznál is.

Rajtuk kívül még 9 személyt tartóztattak le a három megyében (Brassó, Hargita és Iași) tartott nyomozás során, köztük a brassói fertőző kórház három alkalmazottját, egy Brassó megyei tanácsost, egy négyfalusi helyi tanácsost, egy brassói rendőrt és három személyt, akik a Chantel Sante Kft.-hez köthetők.

Frissítés: A korrupcióellenes ügyészség (DNA) pénteki közleménye értelmében őrizetbe vették a brassói járványkórház volt igazgatóját is, Ramona Delia Ionescut. Ionescu ellen hivatali visszaélés miatt folyik kivizsgálás, Lukács Antalt pedig hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják. A Chantel Sante Kft. ellen megvesztegetés, befolyás vásárlása, hivatali visszaélésben való bűnrészesség és hivatali visszaélésre való felbujtás gyanúja miatt nyomoznak.

Az ügyészek szerint az ügyben érintett Brassó és Hargita megyei kórházak szabálytalanul odaítélt szerződésekkel, túlbecsült áron vásároltak egészségügyi felszereléseket, amelyek egy része nem felelt meg a szabványoknak, egy része pedig fölösleges volt. Ugyanakkor a kórházak vezetőségének tagjai és/vagy ezek bizalmasai pénzt kaptak a szerződésekért cserében a nyertes cégtől. (uh.ro/hírszerk./agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS