2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Breaking: Lemondott Ludovic Orban!

2020. december 07. 19:13, utolsó frissítés: 19:57

Hétfő este Ludovic Orban miniszterelnök, a PNL pártelnöke bejelentette, hogy lemond miniszterelnöki tisztségéről.


„A döntés, amelyet meghoztam, egy pontosan meghatározott okból történt” – vázolta lemondásának motivációját.

Kifejtette, hogy a szavazók döntése ezt fejezte ki, illetve hogy most új tárgyalásokra van szükség és egy új kormány megalapítására.

„Romániának egy felelős kormányra van szüksége, amely tükrözi a romániai választópolgárok akaratát, és a mai döntéssel szeretnék egy dolgot tisztán felmutatni: nem ragaszkodom görcsösen a miniszterelnöki funkcióhoz” – jelentette ki.

Elmondta, hogy a tárgyalásokban, amelyek a soron következő kormány alakításra vonatkoznak, a jobbközép pártok kell részt vegyenek, amelyek ténylegesen azt szeretnék, hogy az erőforrások és a lehetőségek felhasználásával növeljék az életminőséget.

„Egy év és egy hónap után zárom a miniszterelnöki megbízásomat, egy olyan időszakot, amikor Románia kénytelen volt egy rettenetesen nehéz helyzettel szembenéznie, amikor a román állampolgárok egy előzmény nélküli világjárvánnyal és gazdasági válsággal kellett szembesüljenek” – mondta a távozó miniszterelnök.

Ludovic Orban beszámolt arról, hogy igyekezett Románia felé teljesíteni a kötelességeit, és tiszta lelkiismerettel jelenti be a lemondását.

„Minden emberileg megtehetőt megtettem, igyekeztem mindig a legmegfelelőbb megoldásokat megtalálni” – jelentette ki, majd azzal folytatta, hogy december 6-án a román állampolgárok döntöttek a jövő parlament összetételéről. Az ő célja, hogy egy olyan parlamenti többség jöjjön létre, amelybe nem tartozik bele a PSD.

„A következő periódus célja az, hogy megvalósuljanak egy ilyen kormány érdekében történő tárgyalások, amelyek a romániaiak számára garanciát nyújt és helyes irányokat jelöl ki”.

Arról is szót ejtett, hogy lemondása után a kormány vezetését egy olyan személy fogja átvenni, akit az államelnök erre kijelöl, amely kapcsán kifejtette reményét, hogy az erre vonatkozó megegyezésekben az ész hangja fog diadalmaskodni.

„A lemondásom egyértelmű jelzés, hogy nem ragaszkodom görcsösen a funkcióhoz, nem szabok feltételeket. Románia érdekei a PNL és az én személyes érdekeim felett állnak” – tette hozzá.

A búcsúzó miniszterelnöknek meggyőződése, hogy az új kormány vállalni tudja majd a kihívásokat és elő tudja készíteni a gazdaság újraindítását.

Ludovic Orban megköszönte a támogatást, és a következőt üzeni minden állampolgárnak:

„Minden román állampolgárnak üzenek, hogy bármilyen meghozott intézkedés, ami akár kellemetlen hatásokat generált, az egyetlen cél érdekében volt meghozva: a romániaiak egészségének és életének – és munkahelyeiknek – a védelme érdekében. Meggyőződésem, hogy a soron következő tárgyalások fogják az új PNL-s miniszterelnököt jelölni, aki a kormány gerincoszlopa lehet, akinek sikerül megtennie azt az ugrást, amely a gazdasági fejlődésben szükséges” – zárta beszédét Ludovic Orban, éppen lemondott miniszterelnök.

Mint korábban írtuk hétfő délelőttt Ludovic rövid zárt ajtós tárgyaláson vett részt Klaus Johannis államelnökkel, ahol sajtóértesülések szerint a miniszterelnök lemondásáról eshetett szó. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS