2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Alkotmányellenes a társadalmi nemről szóló oktatást betiltó törvény

2020. december 16. 14:23, utolsó frissítés: 15:03

Az Alkotmánybíróság (CCR) szerdán alkotmányellenesnek minősítette azt a törvénytervezetet, amely betiltaná a társadalmi nem – a „gender-elmélet” – oktatását minden romániai oktatási intézményben, legyen szó iskoláról, egyetemről vagy más tanügyi intézményről – írja belső értesülésekre hivatkozva a G4media.


Mint korábban írtuk, a betiltást szorgalmazó törvényjavaslatot júniusban szavazta meg döntő házként a szenátus. A tervezet értelmében módosítani kell az oktatási törvényt, pontosabban annak a 7-es cikkelyét szükséges azzal bővíteni, hogy a törvény által tiltottnak minősüljenek „e) azon tevékenységek amelyek terjesztik a nemi identitás elméletét vagy álláspontját, azaz azt az elméletet vagy véleményt, miszerint a nemiség fogalma eltér a biológiai nemtől és a kettő nem mindig azonos egymással.”

Forrás: edupedu.roForrás: edupedu.ro


Klaus Johannis államelnök júliusban az Alkotmánybíróságon támadta meg a szenátus által elfogadott törvényt, azzal az indoklással, hogy az elfogadott törvény ellentétes az alkotmány bizonyos rendelkezéseivel, és sérti a jogállamiság, valamint a hatalom elkülönítésére vonatkozó alkotmányossági elveket. Emellett, ráadásként sérti a polgárok egyenjogúságához, valamint a szabad oktatás hozzáféréséhez történő bizonyos jogokat, ugyanúgy, ahogyan a véleménynyilvánítás szabadságához, valamint a cenzúra tilalmához, illetve az egyetemi autonómiához kapcsolódó jogokat is.

Az ügyről az Alkotmánybíróság még szeptemberben kellett volna döntsön, viszont az intézmény halasztotta az államelnök jelzésének elbírálását.

Így döntés csak december 16-án született, amikor az Alkotmánybíróság döntő többséggel megszavazta az államelnök indoklásának helytállóságát: azaz a törvényt alkotmányellenesnek minősítette.

A törvény ellen számos intézmény, egyetemek, kutatóközpontok tiltakozott, illetve általános felháborodás övezte a júniusi 'hirtelen' megszavazását. (G4media, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS