2021. június 14. hétfőVazul
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Panaszt tett a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a Várad folyóirat ügyében

2020. december 17. 10:29, utolsó frissítés: 10:29

Bihar Megye Tanácsának szeptemberben megválasztott új vezetősége ellehetetlenítette az önkormányzat fenntartásában működő Várad Kulturális Folyóiratot. Az eset kapcsán a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panaszt intézett az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD).


A jogvédelmi szolgálat panaszlevelében kiemeli, hogy január elsejétől véget ér a nagyváradi Várad folyóirat önálló intézményi státusza és a hasonló helyzetbe került Familia folyóirattal együtt beolvad a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárba, a továbbiakban annak egy-egy részlegeként fognak működni.

Bihar Megye Tanácsa kölcségcsökkentésre és létszámleépítésre hivatkozva hozta meg ezen döntését. Annak ellenére, hogy egy, jelentős önfenntató erővel rendelkező, a magyar kultúrát támogató folyóiratról van szó, amely évente számtalan kiadványt tud magáénak, értékes rendezvényei és projektjei mellett mégis kevesebb létszámmal működik majd, mint a Familia. A Familiánál megszűnik egy szerkesztői, egy titkári, egy könyvelői és egy fél takarítói poszt, marad 5 (főszerkesztő, 3 szerkesztő, szerkesztőségi titkár), a Várad esetében az eddigi 7,5 posztból csak 3 marad meg (főszerkesztő, 2 szerkesztő).

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz intézett panaszában a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat Szűcs Lászlót, a Várad Kulturális Folyóirat főszerkesztőjét idézi, aki megerősítette, az intézkedést semmiféle hivatalos teljesítményértékelés, elemzés, felmérés nem előzte meg. Akkor ugyanis figyelembe vették volna az említett lapok eredményeit is. Egyértelműen a magyar folyóirat alkalmazottai húzták a rövidebbet, hisz Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke etnikai arányosság jegyében tesz számbeli különbséget a román és magyar szerkesztőség között, így Szűcs szerint felmerül a diszkrimináció gyanúja.

A szerkesztőség az intézkedést súlyos támadásnak tartja a kultúra ellen, ezért minden lehetőséget megragadnak a tiltakozásra ellene, és számítanak ebben a Nagyváradon, a megyében és máshol ugyancsak a kultúra területén dolgozók szolidaritására. Szűcs László januártól megválik igazgatói és főszerkesztői posztjától. Kiemelte, semmilyen formában nem kíván tovább maradni a lap élén ilyen körülmények között.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője elmondta: „Elfogadhatatlan a Bihar megyei önkormányzat diszkriminatív döntése, mely által nemcsak a magyar kulturális alapokra épülő folyóiratot lehetetleníti el, hanem ezáltal az egész helyi magyar közösség identitását csorbítja. Bihar Megye Tanácsának költségcsökkentésre vonatkozó indoklása pedig nem helytálló, ugyanis a Várad Kulturális Folyóirat gazdasági mutatója pontosan igazolja, hogy javarészt önfenntartó lapról van szó, és a létszámcsökkentés még ennek ellenére is nagyobb, mint a Familia lap esetében.”

Közlemény, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat sajtóirodája

Nyitókép: Szűcs László. Forrás: varad.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS