2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A romániai oktatásügyben dolgozók 56,3 százaléka nem kér a koronavírus elleni oltásból

2020. december 21. 15:37, utolsó frissítés: 15:37

A tanárok nagy része oltásellenes, már ami a koronavírus elleni védőoltást illeti. A megdöbbentő eredményt egy friss felmérés hozta felszínre, amelyet az oktatási szakszervezetk szövetsége készített. Az adatokat a Revista 22 szemlézte.


A „Spiru Haret” Oktatási Szakszervezeti Szövetség 2020. december 16. és 21. között felmérést végzett az oktatási alkalmazottak körében, hogy lássa, miként vélekednek az iskolák újranyitásáról és az oltási kampányról. A kérdőív abban az összefüggésben készült, amelyben az Európai Gyógyszerügynökség rövidesen jóváhagyná a Pfizer / BioNTech oltást, az első koronavírus elleni vakcinát az Európai Unióban. Így januártól a román hatóságok megkezdhetik a lakosság beoltását. Az oltási stratégia szerint Romániában az első szakaszban az egészségügyi személyzetet oltanák be, a másodikba pedig az oktatási rendszer dolgozói is beletartoznak.

13 356 oktató válaszolt a kérdőívre, ezeknek 92,6 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkező pedagógus. Az eredményeket a szövetség egy közleményben foglalta össze. Eszerint a válaszadók 56,3 százaléka nem ért egyet a Covid-19 elleni oltással; a válaszadók 43,2 százaléka azt mondja, hogy még az oltási kampány megkezdése előtt szeretne visszatérni az iskolába és a jelenléti oktatást részesítené előnyben az oltási kampánytól függetlenül.

A korosztályt tekintve a válaszadók többsége a 40–49 éves korosztályba tartozik (38,3%), őket követik az 50–59 évesek (23,3%), és végül a 30 - 39 éves kategóriába tartozók (21,8%).

A felmérés készítői hangsúlyozzák, hogy mindent tekintetben reprezentatív mintával dolgoztak. A válaszadók 49 százaléka 15 ezernél nagyobb lélekszámú településen tanít, 21,7 százalékuk nagyvárosban, 29,3 százalék pedig falvakban, községekben.

A kérdőívre válaszolók közül 73,1 százalék szeretné az óvodák és iskolák újbóli megnyitását, 75,7 százalék azt szeretné, ha az előkészítő és az I-IV osztályok tanulói visszatérnének a tantermekbe, 76 százalékuk pedig az V-VIII. osztályos tanulók számára is megnyitná az iskolákat. A líceumok és szakiskolák megnyitását 69,4 százalék támogatja.

Bár a kérdőívre válaszoló alkalmazottak többsége vissza akar térni az iskolába, aggasztó, hogy 56,3 százalékuk elzárkózik az oltástól, és nem szeretné beoltatni magát akkor sem, ha ingyenes volna.

Nyitókép fernando zhiminaicela, Pixabay

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS