2021. június 12. szombatVillő
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen Hunor: még az ünnepek előtt leteheti esküjét az új kormány!

2020. december 21. 18:54, utolsó frissítés: 19:45

Hétfőn ülésezett a Szövetségi Képviselők Tanácsa, azután Kelemen Hunor rövid sajtótájékoztató keretében ismertette a legújabb fejleményeket:

1. Az általa felvázolt kormányalakítási feltételeket elfogadta az SZKT, így lépnek tehát kormányra a PNL-vel és USR-PLUS-szal, a hármas kormánykoalíció részeként. Kelemen kifejtette: szolid többséggel alkotnak kormányt, és ha minden a maga rendjén alakul, még szenteste előtt, szerdán este teszi le az esküt Románia új kormánya.

2. Bár még nem teljesen végleges a kormányprogram, a Szövetség elnöke ismertette az RMDSZ szempontjából fontosabb pontokat:

- külön kisebbségeket érintő fejezetről született megállapodás, amely tartalmazza az identitás megőrzésének intézményes garanciáját. Ez többek között a nyelvhasználati küszöb csökkentését és az anyanyelvi oktatás biztonságos megmaradását írja elő;

- számos gazdaságot érintő rendelkezéseket is javasoltak, amelyek a magyarlakta területek és közösségek érdekeit is figyelembe veszik;

- megtárgyalták a kormányzati struktúrát is, megerősítette: 18 minisztere lesz az új kormánynak, ebből 3 tárcát kap az RMDSZ. Ahogy a Transindex korábban is megírta, az RMDSZ kapta a fejlesztési és közigazgatási, a környezetvédelmi illetve az ifjúsági és sport minisztériumokat;

- a RMDSZ ezen kívül 12 államtitkári és egy államtitkár-helyettes pozíciót kap, a személyek kilétéről később adnak tájékoztatást;

- hétfőn este a Szövetség Állandó Tanácsa ülésezik, ekkor szavaznak a miniszterek személyéről és a miniszterelnök-helyettesről is. Bár eleinte nem kívánta elmondani, az RMDSZ elnöke végül megerősítette azt a sajtóinformációt, miszerint a miniszterelnök-helyettes posztra őt jelölték, a fejlesztési minisztériumot Cseke Attila szenátor vezeti majd, a környezetvédelemért Tánczos Barna szenátor felel, az ifjúsági és sport minisztériumot pedig Novák Károly Eduárd paralimpiai kerékpárosra, a Román Kerékpáros Szövetség elnökére bíznák.

- Kelemen kifejtette: a miniszterelnök mellett két tárca nélküli miniszterelnök-helyettesi pozícióban állapodtak meg, ezen osztoznak majd az USR-PLUS jelöltjével, Dan Barnával.


- A Transindex arra volt kíváncsi, hogy milyen konszenzus született az önkormányzati választások kapcsán felmerült vitáról, lévén, a koalíciós viták alatt az USR-PLUS javaslatára terítékre került a kétfordulós választások témája, ezt azonban az RMDSZ nem támogatná. A Szövetség elnöke ennek kapcsán elmondta: az önkormányzati választások vitája valóban felmerült, erről azonban nem sikerült konszenzusra jutni. "Amiről pedig nem döntöttünk egyértelműen, nem került be a kormányprogramba" - mondta el Kelemen.

- Azt is megkérdeztük Kelemen Hunortól, hogy miért pont Tánczos Barna személyére esett a környezetvédelmi tárca vezetése, ugyanis szakmai háttere sokkal inkább a mezőgazdaság irányába nyúlik vissza. Ez a kérdés olyan szempontból is helytáll, hogy például az ifjúsági és sport minisztériumot szakértőre bízta az RMDSZ. A Szövetség elnöke ekkor kifejtette: mindenkit biztosíthat arról, hogy Tánczos politikai tapasztalatával és szakértelmével a környezetvédelmi tárca élén is meg tudja állni a helyét, azon felül olyan szakpolitikai tanácsadók dolgoznak majd vele, akikkel közösen eredményes munkát tudnak majd elvégezni.

- Ugyancsak újságírói kérdésre árulta el, hogy az UNESCO Világörökségi Listájára minden bizonnyal felkerülhet majd a székelykapu, Torockó és a Csíksomlyói búcsú is. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS