2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bukaresti Ítélőtábla: nem törvényes a nyílt tereken a kötelező maszkviselet

2020. december 25. 10:32, utolsó frissítés: 10:32

Nem törvényes a nyílt tereken a kötelező maszkviselet, derült ki a bukaresti Ítélőtábla szerdán hozott ítéletéből – írja a Ziare.com.


Egy konstancai ügyvéd, Minodora Ion, panaszoltba be a Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóságot (DSU) a fővárosi Ítélőtáblánál, ahol megvizsgálták a nyílt tereken a maszkviselést kötelezővé tévő december 18-án hatályba lépett 4660427-es számú határozat törvényes alapját és mint a december 23-ai ítélethirdetésből kiderült, törvénytelennek bizonyul a nyilt terek kitétel.

Az ítélet nem végleges, az intézmény nem is tette a honlapján közzé, a DSU-nak lehetősége van fellebbezni a döntés ellen.

Erről maga az ügyvéd számolt be a lap megkeresésére, aki azt is elmondta, hogy pontosan az érintett DSU által kezdeményezett határozat 4-es cikkelyéről van szó, annak 15-ik pontjáról, amely kimondja, hogy kötelező 'a zárt és nyílt terekben' a védőmaszk használata.

Az Ítélőtábla bekérette a teljes dokumentációját az érintett határozatnak, amelynek a szervezet eleget is tett, viszont a „nyílt terekre” vonatkozó maszkviselési kitétel nem minősült a törvény által kellően megalapozottnak.

Az esetre reagálva egy volt szenátor, ügyvéd, Iulian Urban, az új egészségügyi minisztertől kérte, hogy mentse fel dr. Raed Arafatot, a DSU vezető tisztségét betöltő államtitkárt a megbízatása alól – írja a Mediafax.

Amennyiben az ítélet véglegessé válik, országszintű hatása lesz, ugyanis nem lesz kötelező a nyílt tereken a maszkviselés. (Mediafax, Ziare)

Nyitókép: illusztráció, René Bittner képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS