2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A járványkórház vezetősége kapja meg az első öt oltást Kolozsváron, a megyében 30 központot nyitnak a lakosság számára

2020. december 26. 21:05, utolsó frissítés: 22:33

Az oltási kampány december 27-én, vasárnap kezdődik Kolozsváron, feltételezhetően reggel 9 óra tájt érkezik meg az a 375 dózis oltóanyag, amelyet első körben a kolozsvári járványkórháznak kiutaltak. Ezt követően reggel 10 órakor veszi kezdetét hivatalosan itt is az országos immunizálási kampány.


Az első öt oltást a járványkórház vezetősége kapja. Csak a vezetőségi tagok beoltása után következik a többi orvos, köztük a legveszélyeztetettebbek, akik covid-betegeket kezelnek az intenzív osztályon.

Összesen a kórház mintegy 90 alkalmazottja lesz beoltva, akiket a tervek szerint december 27. és 31. között immunizálnak, a fennmaradt adagokat a civil lakosság kapja.

„Két oltópont lesz berendezve a kórház földszintjén, oltás előtti és utáni várakozási részleggel, 2 osztályozó helyiséggel és sürgősségi beavatkozásokhoz szükséges teremmel "- tájékoztatta Mircea Abrudean prefektus a sajtót.

Az első 5 beoltott orvos névsora:
Dr. Violeta Briciu igazgató;
Dr. Vasile Morar, radiológiai főorvos;
Dr. Mirela Flonta, az Orvosi Elemző Laboratórium főorvosa;
Dr. Trifu Iulia, radiológiai szakember;
Ioan Mureşan, kórházmenedzser

„Óránként hat személyt fognak beoltani, a működési órarend napi 12 óra lesz. A személyzetet december 27. és 30., között tervezik beoltani - az oltás érvényességének 5. napja, december 31. csak biztonsági tartalék nap lesz "- jelentette ki a prefektus.

Hol és hogyan fogják beoltani a kolozsvári lakosokat?

Az oltóanyag kórházi tárolási körülményeit a gyártó követelményei szerint biztosítják, 2-8 Celsius fok között, a vakcinák közvetlenül a Cantacuzino Intézetből érkeznek. A Kolozs megyébe szállított oltásokat az oltási központok kapják meg, annak függvényében, hogy hány oltásra jelentkező személyt kell immunizálniuk.

A prefektúra közleményében az oltási központok megyei leosztását is ismertették.

Az orvosi személyzet számára berendezett oltási központok: 20 kórházi központ 35 oltópont lesz kialakítva, ahol 38 oltócsoport fog működni. A beoltandó személyek száma: 12 458.

Az öregotthonok számára 49 mobil egységet hoztak létre, akik 2 099 gondozottat és 480 alkalmazottat fognak beoltani.

A 65 év feletti és krónikus betegségekkel nyilvántartott lakosság számára megyei szinten 30 központot hoztak létre. Ebből Kolozsváron 13, Tordán 3, Aranyosgyéresen 1, Désen 2, Szamosújváron 1, Bánffyhunyadon 1, Kiskalotán 1, Mócson 1, Apahidán 1, Kajántón 1, Gyaluban 1, Kisbányán 1, Egeresen 1, Szászfenesen 1, és Kisbácsban 1 lesz felállítva.

Az oltási központokban 46 oltócsoport és 2 mobil egység fog működni, a beoltandó személyek száma 132 942. (közlemény/hírszerk.)


Címlapkép: Hakan Nural, Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS