2021. április 21. szerdaKonrád
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A konstancai érsek megúszta bírság nélkül a szilveszteri szabálysértést

2021. január 02. 13:11, utolsó frissítés: 13:12

A konstancai rendőrök nem alkalmaztak szankciókat, miután Teodosie ortodox érsek este 23.00 óra után mintegy 100 hívő jelenlétében tartotta meg az újévi istentiszteletet, amikor a városban a karantén által bevezetett korlátozások miatt tilos volt a forgalom. Azt állítják, hogy a rendőrség célja nem a bírságolás, hanem az, hogy tudatosítsa a kockázatokat, amelyeknek ki vannak téve az emberek, ha nem tartják be a szabályokat.


"A Szent Péter és Pál érseki székesegyházban tartott vallási eseményt illetően megemlítjük, hogy a konstancai rendőrség és csendőrök kiszálltak a helyszínre, tájékoztatva az embereket az otthonon kívüli tartózkodásra vonatkozó hatályos jogszabályokról, illetve az éjszakai kijárási tilalomról, valamint a védőmaszk megfelelő viselésének kötelezettségéről. A rendőrség szóban figyelmeztette a jelenlévőket, és emlékeztette a híveket a felelős magatartás szükségességére"- idézi a Digi24 a Konstanca Megyei Rendőrfelügyelőség (IPJ)közleményét.

Főtisztelendő Teodosie, Tomis érseke csütörtök este, az érseki székesegyházban megtartott Te Deum végén közölte, hogy köszönetet mond azoknak a hatóságoknak, akik megérthetővé tették, hogy a hívek éjfélkor imádkozhatnak - tájékoztat a News.ro

Az istentiszteletnek az késő esti megszervezése megsértette a Konstanca területére érvényes korlátozásokat, azt, hogy este 11 óra után kijárási tilalom van érvényben, valamint a Román Ortodox Patriarchátus ajánlásait sem tartotta tiszteletben. Teodosie érsek kijelentette, hogy az egyházaknak nem szabad bezárniuk semmilyen körülmény között, bármilyen betegségről, járványról volna szó. A székesegyházi Te Deumon több tucat hívő volt jelen, többségük védőmaszkot viselt, de nem tartották be a megfelelő távolságot egymás között.

Theodosie érsek nem először száll szembe a hatóságok által elrendelt korlátozásokkal.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS