2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gheorghiţă: nem ellenjavallt az oltás az immunszupprimált betegek esetében sem

2021. január 06. 09:43, utolsó frissítés: 09:43

Az immunszupprimált betegek esetében nem ellenjavallt a koronavírus elleni vakcina, de nem tudni, milyen fokú védelmet biztosít - nyilatkozta kedden a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság elnöke.


Dr. Valeriu Gheorghiţă leszögezte, a koronavírus elleni vakcina nem ellenjavallt az immunszupprimált betegek esetében, csak nem lehet tudni, hogy mikor alakul ki az immunválasz, milyen fokú védelmet nyújt az oltás.

A szakember arról is beszélt, azoknál a személyeknél, akik véralvadásgátló gyógyszereket szednek, nagyon vékony tűt használnak az oltás beadásakor.

"Megelőzésképpen azonban azok esetében, akik súlyos véralvadási rendellenességekkel küszködnek, el kell halasztanunk az oltást, és majd a kardiológus vagy hematológus szakemberrel együttműködve hozzuk meg a páciens számára legkedvezőbb döntést" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a 65 éven felüli személyeknél nagyobb-e a mellékhatások kialakulásának kockázata, Gheorghiţă azt mondta, ennek éppen az ellenkezője igaz, a rendelkezésre álló tanulmányok és adatok értelmében a 60-65 év feletti személyeknél arányaiban kisebb volt a mellékhatások száma, mint a fiatalabb korosztálynál.

Az oltókampányt koordináló szakember szerint azok is megkaphatják a koronavírus elleni vakcinát, akiknek nincs egészségbiztosításuk. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS