2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

FRISSÍTVE: Apjok Norbert nem mond le, az RMDSZ ismételt kérésére sem

2021. január 07. 16:12, utolsó frissítés: 2021. január 08. 08:39

Hiába kérte az RMDSZ szerdán a diplomabotrányba keveredett Apjok Norbert parlamenti képviselőtől, hogy mondjon le mandátumáról és adja át a helyét a Máramaros megyei parlamenti listán szereplő jelöltek valamelyikének. Apjok Norbert a Transindexnek azt nyilatkozta, nem fog lemondani, de nem független parlamenti képviselőként képzeli el a folytatást, hanem meg szeretné őrizni a helyét az RMDSZ parlamenti frakciójában.


„Úgy érzem, hogy a megyei tisztújítások közeledtével olyan erők mozdultak meg ellenem, amelyek a magyar érdekvédelmi szervezetből történő eltávolításomat követik, nem pedig a képviselet javítását, eredményesebbé tételét. Nem történtek olyan lépések a mandátum átvételének megakadályozására, amelyek miatt a választók bizalmán alapuló képviseletet nem tudtam volna elvállalni, a jelen pillanatban erkölcsi kötelességem az esküm és a törvény szerint folytatni a munkát, igyekezve nemcsak azok javára dolgozni, akik megszavaztak, hanem a megye minden magyarjának érdekében. Decemberben, a választások előtt iktattam a lemondásomat a listáról, ebben jeleztem, hogy nem veszem fel a mandátumot. Nem kaptam rá választ, így letettem az esküt. Nem történtek olyan lépések a mandátum átvételének megakadályozására, amelyek miatt a választók bizalmán alapuló képviseletet nem tudtam volna elvállalni ” nyilatkozta a Transindexnek a képviselő.

Kelemen Hunor szövetségi elnök válaszul ismételten és utoljára felkérte a képviselőt, hogy önszántából mondjon le a mandátumáról, amennyiben nem teszi meg, az RMDSZ szükség esetén politikai szankciókat fog kilátásba helyezni – értesült a Transindex Hegedüs Csillától, az RMDSZ szóvivőjétől.

Hegedüs Csilla szerint Apjok elsősorban az RMDSZ elnökségét vezette félre, akkor, amikor azt mondta, van egyetemi diplomája és kérte, hogy a Szövetség Állandó Tanácsa fogadja el ezt, viszont az említett dokumentumot nem tudta akkreditáltatni. Másodsorban viszont saját választóit is félrevezette, mert a jelölés pillanatában a Máramaros megyeiek úgy tudták, Apjok rendelkezik felsőfokú végzettséggel, „amiről kiderült, hogy ez egy nem létező egyetemről kiadott papír”, amit a szóvivő szerint Apjok keddi bejegyzésében be is ismert. Ugyanakkor Hegedüs hozzátette, hogy Apjok írásban vállalta, hogy lemond a mandátumáról, amennyiben megszerzi azt, amit végül nem tartott be.

„Ma Kelemen Hunor szövetségi elnök ismételten felkérte, hogy adja be a lemondását, hiszen ezt erkölcsileg csak így lehet jóvátenni, hiszen félrevezette az RMDSZ vezetőségét és a választóit, és szerintünk erre más megoldás nincs, mert becsapott mindenkit és ez elfogadhatatlan” – mondta a szóvivő. Hozzátette, a képviselő egy erkölcsi károkozást követett el, ami miatt az RMDSZ reméli, hogy betartja a szavát és lemond a mandátumáról, mert a politikai jövője szempontjából vállalnia kell a tévedéséért a következményeket.

„Innen még visszalehet térni, viszont másképp a következő években és évtizedekben ez a hazugság fogja terhelni, amit nem lehet letagadni. A szövetség ezért nem védheti meg, ez egy szándékos tévedés, egy hiba és mi ezt nem tudjuk és nem karjuk meg nem történté tenni” – tette hozzá.

Érdeklődésünkre, hogy az RMDSZ megfogja-e vonni a bizalmat tőle, Hegedüs az mondta, hogy az RMDSZ alapszabályzata szerint vannak politikai szankciók, és ha Apjok Norbert nem mond le a mandátumáról és szükséges lesz, akkor aszerint fognak eljárni (ami akár azzal is járhat, hogy az RMDSZ parlamenti frakciója megvonja tőle a bizalmat – szerk. megj.)

Az elhangzottak ismeretében ismét megkérdeztük Apjok Norbertet, aki az RMDSZ újbóli felkérésére ellenére sem mond le

Mint a Transindexnek a képviselő a hír hallatán elmondta, nagyon sajnálná, ha ez a dolog odáig fajulna, hogy az RMDSZ megvonná tőle a politikai bizalmat, mert szeptember óta rengeteget dolgozott, hogy Máramaros megyében legyen parlamenti képviselet, annak ellenére, hogy sokszor megnehezítették a dolgát helyi szinten.

„Nem látom be, hogy mitől lenne előnyösebb a közösségnek, a szövetségnek, ha Máramarosban nem RMDSZ-es lenne a parlamenti képviselet. Ha lesz ilyen döntés, akkor úgy, ahogy a Szövetségi Állandó Tanács eddigi döntéseit is, elfogadom. Ettől még magaménak érzem az RMDSZ programját, célkitűzéseit és azokat a lépéseket, amiket a magyar közösség biztonsága és jóléte érdekében meghoztunk” – mondta a képviselő. Azaz Apjok Máramaros megye képviseletét az RMDSZ nélküli is el akarná látni, hisz ellenkező esetben a szövetség másik politikusa lépne a helyébe.

Csütörtökön részletesen beszámoltunk arról, hogy az RMDSZ úgy véli Apjok félrevezette az elnökség tagjait, amikor a Szövetség Állandó Tanácsának olyan diplomát mutatott fel, ami Romániában nem ismerhető el felsőfokú végzettségként és csupán külföldi intézményben elvégzett tanulmányait tanúsító oklevéllel rendelkezik. A parlamenti bejutásnál ez egyébként nem okozott gondot a képviselőnek, viszont az RMDSZ egyik határozata értelmében csak olyan személy lehet képviselőjelölt, aki rendelkezik felsőoktatási végzettséggel.

Apjok arról, hogy angliai diplomája nem honosítható Romániában állítólag csak közvetlenül a választások előtt értesült. Ekkor értesítette december 3-án értesítette az RMDSZ felsővezetését erről, lemondó levelét kilátásba helyezve. A szövetség azonban a képviselőjelöltet már nem tudta levenni a képviselői listáról ekkor, így abban egyeztek meg, hogy amennyiben Apjok ismét bejut a parlamentbe, átadja a helyét a képviselői listán szereplő személyek egyikének. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS