2021. április 14. szerdaTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Emil Boc nagyon nekiment az egészségügyi miniszternek az oltási kampány finanszírozását illetően

2021. január 10. 13:03, utolsó frissítés: 2021. január 15. 18:36

A román sajtó kiemelt témaként kezelte Emil Boc Kolozsvár polgármesterének és Vlad Voiculescu egészségügyi miniszternek a konfliktusát, ahol az oltási kampány lebonyolításának módozata és annak finanszírozása miatt csapott össze a két fél.


Emil Boc a Digi24 hírtelevízió műsorában felhívta a figyelmet arra, hogy a miniszter „pénz nélkül nem tűzhet ki feladatokat”. A városvezető elmondta, hogy a polgármesterek nagyon fel vannak háborodva az egészségügyi miniszter hozzáállása miatt, aki „figyelmen kívül hagyja az EU-s normatívákat”.

Kolozsvár polgármestere úgy érvelt, hogy bár minden polgármester elkötelezett az oltási kampány iránt, a minisztérium nem ruházhat feladatokat úgy az önkormányzatokra, hogy előtte ne biztosítana anyagi fedezetet.

A konfliktus előzménye, hogy a Romániai Municípiumok Egyesülete felkérte az egészségügyi tárcát, nyújtsanak pénzügyi forrást a koronavírus elleni oltási központok felállításához és megszervezéséhez, működtetéséhez, valamint az oltási központokban dolgozó orvosi és kisegítő személyzet fizetéséhez, mivel mindezekre nincs elegendő forrásuk az önkormányzatoknak.

Január 15-én indul ugyanis az oltási ciklus második szakasza, ahol az egészségügyi dolgozókon kívül más tevékenységekben részt vevő embereket kell beoltani. Ezen kívül pedig számolni kell azzal is, hogy a Pfizer–BioNTech vakcinák mellett beérkeznek a Moderna által fejlesztett oltóanyagok is, tehát növekedni fog a napi oltások száma.

Az egyesület azzal vádolja a minisztériumot, hogy figyelmen kívül hagyták azt az EU-s elvet, miszerint nem hozhatnak a helyi közigazgatási intézményeket érintő rendeleteket megfelelő pénzügyi fedezet nélkül.

A polgármesterek felháborodása lényegében akkor robbant ki, amikor Vlad Voiculescu pénteken este kijelentette: egy sürgősségi kormányrendeleten dolgoznak, amelyben a koronavírus elleni oltás során résztvevő személyzet fizetségét szabályozzák.

Ebben az áll, hogy az oltásban résztvevő orvosnak óránként bruttó 100 lej, az asszisztensnek 50 lej, az oltásokat regisztráló személyzetnek 25 lej jár. Voiculescu hangsúlyozta: erről a rendeletről a következő kormányülésen tárgyalnak.

A miniszter válaszolt Emil Boc vádjaira, ahol elmondta, meglepte az egyesület vezetőségének hozzáállása, és arra számít, hogy a tárgyalásokat intézményes keretek között sikerül rendezniük. (digi24/romania.europalibera.org/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS