2021. február 28. vasárnapElemér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Többé nem pereli az újságírókat és kritikusokat a bukaresti Főpolgármesteri Hivatal

2021. január 11. 18:17, utolsó frissítés: 18:20

Bukarest főpolgármestere hétfőn a közösségi médián bejelentette, hogy a Főpolgármesteri Hivatal visszalépik az újságírók elleni perekből – írja a G4media.ro.


Nicușor Dan, a főváros vezetője egy Facebook-bejegyzésben jelezte, hogy hétfőn a Főpolgármesteri Hivatal abbahagyja a pereskedést azokkal az újságírókkal és publicistákkal, akiket elődje, Gabriela Firea perelt be a hivatal nevében. A pereskedéseknek egyszerű oka volt: kritizálták Fireat, illetve a hivatal működését, s ezért egyenként 100 ezer eurós kártérítést követelt a volt főpolgármester.

„Elfogadhatatlannak tartom, hogy egy közintézményt a saját jó híred (védelme) érdekében használj, sőt, hogy megfélemlítsd azokat, akik egy más nézőpontot fejeznek ki. Szeretném megváltoztatni ezt az attitűdöt” – írta Nicușor Dan hozzátéve, hogy a polgárokkal való közös munkát más alapokra szeretné helyezni.A jelenlegi főpolgármester álláspontja az elődjével szemben az, hogy a szabad véleménynyilvánítás az egészséges demokráciák tulajdonsága, ezért azt bátorítani kell, nem megfélemlítéssel visszaszorítani.

A bejelentés szerint hétfőn nyolc pertől lépik vissza a hivatal, majd további hármat is befejezettnek tekint, amelyekben már döntött a bíróság – az újságírók javára –, de még meg kell várniuk az indoklást.

Ezeken túl még volt öt per, amelyet jogerősen elvesztett a Firea vezette hivatal.

Gabriela Firea mások mellett perelte Cătălin Tolontant (Libertatea), Ana Poenariut (Rise Project), illetve az Adevărul, a Libertatea, a Curentul és a Ziarul Național publicistáit, de olyan politikusokat is, mint Robert Turcescu (PMP), Roxana Wring (USR), Cătălin Deaconescu (PNL), Gigel Știrbu (PNL), Violeta Alexandru (PNL) vagy Vlad Alexandrescu (USR). (g4media.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS