2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az államfő továbbította az igazságügyi miniszternek a Tăriceanu elleni bűnvádi eljárás kérelmét

2021. január 13. 11:05, utolsó frissítés: 11:05

Elküldte szerdán Klaus Johannis az igazságügyi miniszternek a Călin Popescu-Tăriceanu elleni bűnvádi eljárás elindítására vonatkozó kérelmet - tájékoztat az Államelnöki Hivatal.


Gabriela Scutea legfőbb ügyész kedden küldte el az államfőnek a korrupcióellenes ügyészség (DNA) igénylését a volt miniszterelnököt illetően.

A DNA hétfőn indítványozta a főügyészségnél a vesztegetés elfogadásával gyanúsított Călin Popescu-Tăriceanu elleni bűnvádi eljárás kezdeményezését.

A korrupcióellenes ügyészek szerint a politikus 2007-2008-ban miniszterelnökként anyagi juttatást kapott egy osztrák vállalattól 800 ezer dollár értékben. Cserében Tăriceanu kormányfői tisztségét felhasználva közbenjárt a cég érdekeit szolgáló határozatok elfogadása érdekében. A 800 ezer dollárt - amelyhez offshore cégekkel kötött fiktív szerződések alapján jutott hozzá - egy választási kampány költségeinek fedezésére használták - állítja a DNA.

A vádhatóság megjegyzi, hogy 2018-ban indult kivizsgálás az ügyben, három dosszié egyesítése nyomán, amelyek közül egyet az osztrák hatóságok igénylésére vettek át.

2018. november 7-én a DNA kérte a felsőház hozzájárulását az akkor szenátori tisztséget betöltő Călin Popescu-Tăriceanu elleni eljárás elindításához, 2019. június 3-án azonban a szenátus elutasította a politikus mentelmi jogának megvonását - nyomatékosította az ügyészség. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS