2021. március 7. vasárnapTamás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Emil Boc: a járványkiadások óriásiak, de a kormánytól egyelőre keveset kaptak a nagyvárosok

2021. január 19. 18:00, utolsó frissítés: 18:00

A municípiumok járvánnyal kapcsolatos kiadásai 240 millió lejre rúgtak 2020-ban, eddig 40 milliót kaptak a kormánytól, arra számítanak, hogy a különbséget az idén fogják visszakapni Európai Uniós alapokból - jelentette ki kedden Emil Boc, Kolozsvár polgármestere, miután a municípiumok országos szövetségének (AMR) vezetősége találkozott Florin Cîţu miniszterelnökkel.


A megbeszélésen központi téma volt a koronavírus elleni oltási központok megszervezése és finanszírozása, valamint az oltóanyagok eljuttatása a nagyvárosokba.

Az AMR elnöki tisztségét betöltő Boc szerint a szociális szolgáltatások kérdésében sikerült egy 'nagyon jó' megoldást találni: a vonatkozó kiadások 90 százalékát a kormány, 10 százalékát a helyi önkormányzatok költségvetéséből fedezik.

A felek megállapították ugyanakkor, hogy szükség van a metropolisz-övezetekre vonatkozó törvényre, és tárgyaltak a diákösztöndíjak és a tanulók ingyenes utazását biztosító jogszabály kérdéséről is.

A költségvetés meg fog felelni a helyi hatóságok finanszírozási igényeinek - jelentette ki kedden Florin Cîţu miniszterelnök, miután találkozott a municípiumok országos szövetségének (AMR) vezetőségével.

"A helyi közigazgatás képviselői bekapcsolódnak a szociális segítségnyújtási jogok megadásáról döntő bizottságokba, és folyamatosan konzultálni fogunk velük az európai források elosztására vonatkozó dokumentumokról" - írja a kormány Facebook-bejegyzésében.

A megbeszélésen központi téma volt a koronavírus elleni oltási központok megszervezése és finanszírozása.

A kormány úgy foglalt állást, hogy a települések "fejlesztésének és modernizálásának" érdekében támogatni fogja, hogy bizonyos ingatlanok tulajdonjoga a központi hatóságoktól a helyi hatóságokhoz menjen át.

Az AMR vezetőivel való találkozón részt vett Cseke Attila, közigazgatási és fejlesztési miniszter is.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS