2021. március 2. keddLujza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Február végéig jóváhagyják az igazságügyi túlkapásokat vizsgáló ügyészség, a SIIJ felszámolását

2021. január 20. 18:09, utolsó frissítés: 18:09

Memorandumot fogadott el szerdai ülésén a kormány a romániai igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) lezárását célzó intézkedések ütemtervéről - közölte Florin Cîţu miniszterelnök. Dan Barna szerint február végéig jóváhagyja a kabinet az igazságügyben elkövetett esetleges visszaéléseket vizsgáló ügyészi részleg felszámolásáról szóló törvénytervezetet. (Az ügy körül felmerülő gondokról itt írtunk.)


A szerdai kormányülést követően Florin Cîţu elmondta, a koalíciós kormány elsődleges célkitűzésként kezeli az MCV lezárását az ajánlások teljesítése révén, és a szerdán elfogadott memorandum az ezzel kapcsolatban megszabott ütemtervet rögzíti.

A miniszterelnök "ambiciózusnak" nevezte az ütemtervet, amelynek értelmében júniusig teljesülhetnek a feltételek az MCV lezárásához.

Dan Barna kormányfőhelyettes hozzátette, a memorandum értelmében február végéig a kormány jóváhagyja az igazságügyben elkövetett esetleges visszaéléseket vizsgáló ügyészi részleg (SIIJ) felszámolásáról szóló törvénytervezetet, április végéig pedig jóváhagyja és elküldi a parlamentnek az igazságügyi törvények "kijavítását" célzó tervezetet, eleget téve ezáltal az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság, valamint az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) ajánlásainak.

Az MCV lezárása a kormány egyik fontos célkitűzése, ez "szükséges és kötelező" lépés a schengeni övezethez való csatlakozás szempontjából is - tette hozzá Dan Barna.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS