2023. február 9. csütörtökAbigél, Alex
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

FRISSíTVE! Környezeti katasztrófa: égetés helyett elásták a tengerbe fulladt juhok tetemeit (Videó)

2021. január 21. 09:00, utolsó frissítés: 15:49

Ahelyett, hogy elégette volna a midiai kikötőben 2019 novemberében a tengerbe fulladt juhokat, az erre szerződött cég a tetemek nagy részét egyszerűen elásta egy közeli település határában.


Ezzel igen komoly környezetszennyezést okozott, ami miatt bűnvádi eljárást kezdeményeztek az ügyben - derül ki a Konstanca megyei ügyészség közleményéből. Két helyszínen házkutatást végeztek szerdán Măcin településen. Az ügyben a környezetvédelemmel és a hulladékgazdálkodással kapcsolatos bűntettek gyanújával vizsgálódnak.

Amint arról beszámoltunk, a Közel-keletre szánt juhokat szállító Queen Hind nevű hajó már a kikötőben elsüllyedt. A fedélzeten összezsúfolt szerencsétlen állatok pedig megfulladtak a hideg vízben. A baleset oka minden valószínűség szerint az volt, hogy a biztonságos rakodási kapacitást jóval meghaladták. A sajtóban megjelentek szerint plusz szinteket is kialakítottak, hogy minél több állatot tudjanak bezsúfolni a járműbe.

Hivatalosan 14 600 állatot szállított a Queen Hind, azonban a hajó kiemelésével próbálkozó cég szerint ennél több ezerrel lehetett magasabb a ténylegesen berakodott állatok száma.

Most pedig kiderült, az állatok tetemeit sem a szabályok szerint kezelték, ami az elégetésüket jelentette volna. Hanem az olcsóbb megoldást választotta a megsemmisítésre szerződött cég, azaz egyszerűen elásta a tetemek jelentős részét a Tulcea megyei Smârdan község határában.

Az ügy felderítése céljából mozgósították az összes érintett állami hatóság (egészségügyi és környezetvédelmi hatóságok, rendőrség) helyi munkatársait. (Agerpres, G4media, Focus Press, hírszerk.)

---------------------------------------------------------------------------
FRISSíTÉS

Egyeztetésre ültek össze csütörtökön a tulceai hatóságok, hogy intézkedéseket hozzanak annak a területnek a szennyeződésmentesítése érdekében, amelyen feltételezhetően a midiai kikötőben több mint egy évvel ezelőtt felborult hajón elpusztult juhok tetemeire bukkantak.

Alexandru Iordan Tulcea megyei prefektus szerint a fertőzésmentesítést az a cég fogja megrendelni, amelynek el kellett volna égetnie az állattetemeket, ehelyett azonban - a jelenlegi feltételezések szerint - ezek egy részét elföldelték.

Az intézkedéstervet a környezetvédelmi őrség készíti el, amely a szóban forgó vállalatnál is ellenőrzést végez.

A környezetvédelmi őrség vezetője, Nicolae Acceleanu szerint a juhtetemek mellett szarvasmarha- és sertésmaradványokat is találták a Smârdan település közelében levő területen. Az állattetemekből mintákat vettek, és várják a laborvizsgálatok eredményét, hogy megállapítsák, valóban abból a szállítmányból származnak-e az elhullt állatok.

A szakember szerint fennáll a veszély, hogy a tetemek a talajvizet is megfertőzték, az ezzel kapcsolatos vizsgálatok azonban még folyamatban vannak.

A Tulcea megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság (DSVSA) vezetője az AGERPRES hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, az állathamvasztónál ellenőrzést tartottak és 1200 lejre büntették, illetve az észlelt rendellenességek megszüntetéséig felfüggesztették a tevékenységét.

Mitică Tuchilă rámutatott, a midiai kikötőben történtek után az eljárásnak megfelelően megbízták a DSVSA egyik munkatársát az állattetemek elhamvasztásának követésével, az állatorvos azonban nem tudta teljesen végigkövetni a folyamatot, mert az 15 napon át tartott, és három váltásban dolgozott a krematórium.

A szakember szerint a laborvizsgálatok eredményének kézbesítéséig nem tekinthető biztosnak, hogy a midiai kikötőben felborult hajón elpusztult juhok tetemeire bukkantak rá az állathamvasztó melletti területen.

A Konstanca megyei ügyészség szerdán közölte, hogy vizsgálat indult az ellen a tulceai vállalat ellen, amelyet a 2019-ben a midiai kikötőben felborult hajón elpusztult juhok tetemének elhamvasztásával bíztak meg. A nyomozást azt követően indították, hogy állattetemek nagy részét megtalálták elföldelve.

Két helyszínen házkutatást végzett szerdán Măcin településen.

Az ügyben a környezetvédelemmel és a hulladékgazdálkodással kapcsolatos bűntettek gyanújával vizsgálódnak.(agerpres)Fotó: Jo-Anne McArthur/unsplash.com (képünk illusztráció)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS