2021. március 6. szombatLeonóra, Inez
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Premier Romániában: készül egy elektronikus adatbázis az örökbefogadásra váró gyerekekről

2021. január 21. 19:27, utolsó frissítés: 19:29

Az országos gyermekjogvédelmi és örökbefogadási hatóság (ANDPDCA) csütörtökön tette közzé a hírt: Romániában első alkalommal készítenek informatikai rendszert, amely megkönnyítené az örökbefogadási procedúrát, és lényegében végigkövetnék általa az árván maradt gyermekek fejlődését.


Ezt a digitális rendszert a hatóság közleménye szerint 45,9 millió lejből fejlesztenék, ebből 38 millió lejt európai finanszírozásból biztosítanak, a projektben közreműködik továbbá a digitalizációs hatóság is.

Mint a közleményből kiderül: a cél, hogy a gyermekek adatbázisba való bekerülésétől kezdődően figyelemmel követhessék fejlődésüket, egészen addig, amíg örökbe fogadja őket valaki, amíg elhelyezik őket valamely családnál, vagy amíg elérik a felnőttkort.

A rendszer információkkal szolgál majd a potenciális örökbefogadóknak, a gyermekvédelmi hatóság alkalmazottainak, valamint az örökbefogadási folyamatokban szerepet vállaló igazságszolgáltatói és szociális rendszereknek. Ezen a platformon továbbá hozzáférést biztosítanak az örökbefgadáshoz szükséges informákciókról, a jogi követelményekről, ugyanakkor itt lehet regisztrálni az örökbefogadási szándékot is.

A projekt feltételei szerint a rendszernek 2022 végére már működőképesnek kell lennie. (g4media, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS