2021. március 7. vasárnapTamás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tánczos ismét megígérte, hogy január 31-én elindítják a SUMAL-t, így csökkeni fog az illegális fakitermelés

2021. január 22. 08:25, utolsó frissítés: 08:34

Január 31-én üzembe helyezik a faanyag útjának nyomon követését biztosító rendszer (SUMAL) új verzióját, amely hozzá fog járulni az illegális fakivágások és falopás mértékének csökkenéséhez - jelentette ki csütörtökön Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.


'Maximális intenzitással dolgozunk a SUMAL új verzióján, január 31-én el is indítjuk. Bár nem varázslatszerűen, de csökkenteni fogja az erdőlopást. Az erőfeszítések ellenére, valószínűleg ebben a rendszerben is lesznek hiányosságok az elején, mint minden új számítógépes rendszerben, de betartjuk a január 31-ei határidőt' - fejtette ki Tánczos Craiován.

A SUMAL segítségével ellenőrizni lehet, hogy mennyi fát vágtak ki, hová szállítják, milyen raktárba kerül a faanyag, és amikor az ágazatban tevékenykedő minden felhasználó - erdészetek, erdészek, szállítók, fűrésztelepek és fafeldolgozók - köteles lesz a rendszert használni, a nagyméretű falopás lehetősége jelentősen le fog csökkeni, magyarázta Tánczos, aki szerint ez az egyetlen megoldás, amellyel ellenőrizni tudják a helyzetet.

Hozzátette, a január elsején hatályba lépett törvény, amely 10 évre megtiltja a rönkfa exportját az Európai Unión kívüli országokba, örvendetes, azonban nem jelent varázslatos megoldást, tekintve, hogy nem az export ritkította úgy az erdőket, hanem az illegális fakitermelés.

Rámutatott, a nagy romániai vállalatok óriási mennyiségű faanyagot importálnak feldolgozás céljával Németországból, Lengyelországból és más országokból, mivel ezekben az országokban alacsonyabbak az árak, mint Romániában.

A környezetvédelmi miniszter szerint növelni kell az újrahasznosítás mértékét, mert ennek révén csökkeni fog a fakitermelés is.(agerpres)

Nyitókép: Tánczos Barna/Fb

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS