2021. március 2. keddLujza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Medve eredt a tilosban síelő turista nyomába

2021. január 24. 11:19, utolsó frissítés: 11:23

Predealon kellett versenyt futnia egy síelőnek a nagytestű fenevaddal, miután a felvonón lévő turisták figyelmeztették, hogy vigyázzon, mert váratlan vendég lohol a nyomában.„Gyorsabban, gyorsabban! Medve üldöz! Gyorsabban! Haladj, ne nézz vissza! ” - kiabálták a felvonóban ülő emberek, akik észrevették, hogy a síelőt kitartóan követi medve.
Szerencsére a fiatalember megmenekült és nem esett bántódása a vadállattal való váratlan találkozás következtében. Ion Zaharia, a megyei csendőrség felügyeletének szóvivője a Digi24-nek elmondta, hogy a turista helyesen cselekedett, amikor egy ponton eldobta a hátizsákját, és a medve megállt a követésben, mert a vadat jobban foglalkoztatta ennek a tárgynak a vizsgálata, mint a síelő követése, ezért a közvetlen veszély elhárult.

A hegyi csendőrök szerint napközben három hívás is érkezett a 112-es telefonszámra, amely medve jelenlétét jelezte. Két hívás esetében a Clăbucet lejtőjére kértek segítséget, a harmadik pedig arra a predeali pályára vonatkozott, amelyen a medve elől menekülő turista síelt. Fontos tisztázni, hogy az a pálya zárva volt, tehát az illető tilosban tartózkodott, amikor a váratlan találkozóra sor került.

A Clăbucet lejtőjén azonban nem először jelentik medve jelenlétét. A múlt héten medvebocsokról érkezett jelentés, és felvételek is készültek, amelyekn látszik, hogy a fiatal bocsok áthaladnak a libegő közelében egy olyan területen, ahol turisták vannak.

A szombaton érkező segélyhívásokra válaszolva a csendőrök lánctalpas ATV-vel mentek ki a terepre, és a medve, valószínűleg a zajtól megijedve, az erdőbe menekült. Ion Zaharia szerint az ilyen események nem szokatlanok, ráadásul ebben az évben kevesebb is volt, mint a korábbiakban. (digi24/hírszerk.)

Nyitókép: a videófelvételből rögzített képkocka

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS