2021. március 7. vasárnapTamás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tánczos Barnát meglepte, hogy milyen sok műanyagot hasznosít újra Románia

2021. január 26. 17:34, utolsó frissítés: 17:48

Pozitív meglepetés érte Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert a Green Report által szervezett online konferencián. Mint mondta, ez volt az első jó hír, amelyet a miniszteri tevékenység első négy hetében kapott.
Tánczos több ülést követően csatlakozott a Zoomos találkozóhoz, amelyen számos környezetvédelemmel kapcsolatos információ és elemzés elhangzott, olyanok is, amelyek még a környezetvédelmi minisztert is meglepték.

A nem újrahasznosított műanyagadó („Taxa pe plastic nereciclat”) elnevezésű konferencián például azt is ismertették a szakértők, hogy az Európai Unióban 2018-ban a műanyag csomagolóanyagok mintegy 41,5 százalékát hasznosították újra. Ehhez képest az Eurostat adatai szerint Romániában ez az arány ugyanebben az évben meghaladta az uniós átlagot, mivel az országban a hulladék 43 százalékát sikerült újrahasznosítani.

Forrás: Green Report online konferencia képernyőképeForrás: Green Report online konferencia képernyőképe


2019-ben Romániában újrahasznosítani kívánt műanyagnak, törvényes előírásként 55 százalékot határozott meg. A kitűzött célhoz képest viszont az újrahasznosított műanyag arány ennél még négy százalékkal magasabb lett. A nem PET típusú műanyag esetében a cél 22,5 százalék lett volna, viszont ebben az esetben is sikerült magasabb, 38,4 százalékos eredményt elérnie az országnak.

Tánczost meglepte a pozitívnak számító eredmény, figyelemre méltónak értékelte. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy van egy furcsa ellentmondás a számok tekintetében, hisz az országban bár sok műanyagot hasznosítanak újra, mégis turistaként minden utcasarkon, mezőn és erdőben szeméttel találkozunk. Úgy vélte a fennmaradó műanyag jelentős része a környezetet szennyezi. Így szerinte az az egyik kihívása Romániának, hogy megnevelje azokat a állampolgárait, akik szemetelnek.

Forrás: Green Report online konferencia képernyőképeForrás: Green Report online konferencia képernyőképe


A környezetvédelmi miniszter arra is emlékeztetett, hogy rengeteg más feladatra is megoldást kell keresniük, Romániának 2020-ban 20 új jogsértést követett el, amelyek pénzügyi következményekkel járhatnak, ha nem oldják meg őket.

Tánczos Barna terveiről és az általa vélt környezetvédelmi kihívásokról bővebben vele készült interjúnkban írtunk, ami itt olvasható el:
- Tánczos Barna: a környezetvédelem terén a „tűzoltás” az első feladat

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS