2021. március 7. vasárnapTamás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

12 év börtönre ítélné Elena Udreát és 15 évre Ioana Băsescut a DNA

2021. január 26. 17:52, utolsó frissítés: 18:18

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 12 év börtön kiszabását kérte kedden Elena Udreára kétrendbeli vesztegetés elfogadására való felbujtás és ötrendbeli pénzmosás vádjával a 2009-es választási kampány finanszírozásának ügyében.


Ugyanakkor az ügyészek 15 év börtönbüntetés kiszabását kérték Ioana Băsescura, Traian Băsescu volt államfő lányára, akit sikkaszttásra és pénzmosásra való felbujtással vádolnak.

Kedden volt az utolsó tárgyalás, a DNA képvislője maximális büntetést kért a vádlottakra, mert - mint mondta - az elkövetett bűntettek súlyosak.

Elena Udrea 2018 júniusában jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélték korrupció miatt, mivel a bíróság bizonyítottnak látta, hogy miniszterként több közbeszerzés értékéből 10 százalékos kenőpénzt kért. Bebörtönzésére azonban nem került sor, mert az eljárás elől Costa Ricába menekült Alina Bicával, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) volt főügyészével.

Mint írtuk, a Bute-gála-perben Alina Bicát négy év börtönbüntetést kapott bűnpártolás miatt.

Udreát és Bicát 2018 október 3-án vették őrizetbe Costa Ricában, december 3-án pedig egy ottani bíró úgy határozott, hogy mindaddig előzetes letartóztatásban maradnak, amíg a hatóságok döntést hoznak kiadatási kérelmük ügyében. Miután azonban a román igazságügyi minisztérium visszavonta a kiadatásukra vonatkozó kérelmet, a Costa Rica-i főügyészség szabadon engedésükről döntött.

A román alkotmánybíróság november elején alkotmányos természetű jogi konfliktust állapított meg a parlament és a legfelsőbb bíróság között az öttagú bírói tanácsok kapcsán és elrendelte ezek újraalakítását. A taláros testület e döntését követően felfüggesztették az érintett bírói testületek által jogerősen elítélt több vádlott, köztük Dan Şova, Elena Udrea, Constantin Niţă vagy Alina Bica büntetését is.

Udrea tagja volt a nemzeti (PNL) és a demokrata (PDL) liberális pártoknak egészen 2014-ig majd kilépett a PDL-ból és csatlakozott a Traian Băsescu féle
Népi Mozgalom Párthoz (PMP), aminek 2014-ben elnöke is volt.
(agerpres/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS