2021. március 7. vasárnapTamás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gheorghiţă: az oltások hatékonyak a nagy-britanniai új vírustörzs ellen is

2021. január 26. 18:23, utolsó frissítés: 18:33

A Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca által kifejlesztett oltások hatékonyak a nagy-britanniai új vírustörzs ellen is - jelentette ki keddi sajtóértekezletén Dr. Valeriu Gheorghiţă.


A COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője szerint ebben a helyzetben fel kell gyorsítani az oltáskampányt - ez volt az oka annak is, hogy az eredetileg február elejére tervezett második fázis kezdési időpontját január 15-ére előhozták. (Az említett sajtótájékoztatót és a halasztás okait röviden itt foglaltuk össze - szerk. megj.)

Gheorghiţă meglátása szerint előnyben kell részesíteni a idős személyeket és a krónikus betegségben szenvedő betegeket, mert nekik van a legnagyobb szükségük az oltásra.

Április 14-éig szinte az összes oltási időpont foglalt - közölte Valeriu Gheorghiţă.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a második negyedévre (április 1-jétől kezdve) nem készült még el az a beszállítói terv, amely mutatja a naponta, hetente érkező oltásmennyiséget, így erre az időszakra nem lehet programálást kérni.

Megerősítette: az oltóanyag 72 százalékát a 65 év fölöttiek és a krónikus betegek immunizálására használják.

583 oltási központ működik Romániában - tette hozzá.

Szerinte az első szakaszból 269 központ folytatja tevékenységét, a második szakaszba további 212 központot kapcsoltak be, 337 oltóponttal, ez utóbbiak napi 20.220 személy beoltását teszik lehetővé.

Ezekhez jön még a védelmi minisztérium saját hálózatában működő 60 központ, illetve a belügyminisztérium 42 központja, amelyek ezer-ezer dózist, azaz a naponta rendelkezésre álló mennyiség 5-5 százalékát kapják naponta.

(agerpres/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS