2021. május 7. péntekGizella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tűz volt a Matei Balş intézetnél: 102 személyt evakuáltak, 5 beteg meghalt

2021. január 29. 08:49, utolsó frissítés: 12:26

11:30: Ötre emelkedett a halálos áldozatok száma


Lucian Bode belügyminiszter a G4Mediának megerősítette, hogy a kórházban ápolt személyek közül meghalt még egy, így ötre emelkedett a tűzvész áldozatainak száma.

A G4Media információi szerint a tűzvész oka egy légmelegítő használata lehetett.

EREDETI HÍR: Százkét személyt evakuáltak a bukaresti Matei Balş intézetből, ahol tűz ütött ki péntek reggel - írja az Agerpres. Négyen meghaltak, 2 férfi és 2 nő. Mind a négyen fertőzöttek voltak, súlyos állapotban feküdtek a kórházban. Három személy a füstben vesztette életét, egy negyediket megpróbáltak újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.

A fővárosi katasztrófavédelem egyik illetékese szerint sikerült eloltani a tüzet, és összesen 102 páciesnt előbb az elsősegélynyújtó egységekhez, majd más kórházakba szállítják. Raed Araf, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője nyilatkozata szerint egyik betegnek sincs súlyos égési sérülése, kritikus állapotban is azok vannak, akik már az intézetben is kritikus állapotban feküdtek Covid-19 betegséggel.Összesen 28 tűzoltóautót, négy műszaki mentő egységet és tíz személyszállító kisbuszt vezényeltek ki a helyszínre - mondta. A tüzet bejelentő első hívás 5 óra 5 perckor érkezett a 112-es segélyhívószámra és az első tűzoltó egység 5 óra 13 perckor ért ki a helyszínre.

A tűzoltók kiérkezésekor 100-120 négyzetméteres felület állt lángokban, amelyek négy kórtermet érintettek. Fennállt a veszélye annak, hogy átterjed a tűz az első emeletre, ennek azonban sikerült elejét venni - mondta még a szakember.(agerpres)

Adrian Streinu Cercel, az intézmény korábbi vezetője pénteken kijelentette, hogy a Matei Balş Intézet minden engedélye rendben volt, legutóbb decemberben voltak voltak újítások, az épület maga 1953-ban épült.

"Sajnos az összes betegnek, akit Coviddal szállítottak kórházba, oxigénre van szüksége. (...) Mindenki, akit a Matei Bals intézetben szállítanak legalább közepesen súlyos állapotútól egészen a kritikusig" - jelentette ki a korábbi igazgató.

Raed Arafat nyilatkozata szerint jelenleg is folyik a vizsgálat a tűz okának a kiderítésére, egyelőre nem bocsátkoznak találgatásokba.

Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indult bűnügyi kivizsgálás

- közölte a fővárosi ügyészség.

A tűz az intézet egyik olyan épületében ütött ki, ahol koronavírus-fertőzött betegeket ápoltak. A helyszínre 38 elsősegélynyújtó csapatot és hat mozgó intenzív terápiás egységet vezényeltek ki.

102 személyt evakuáltak, 53-at más kórházakba szállítottak, 49-et az intézet más osztályaira helyeztek át.

A Matei Balş intézetbe megérkezett péntek reggel Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, Andreea Moldovan, a minisztérium államtitkára, és Traian Berbeceanu, a főváros prefektusa.

"Világos, hogy ez egy súlyos probléma, különösen, hogy az ország legjobban finanszírozott intézetéről beszélünk" - nyilatkozta telefonon a tárcavezető az Antena 3 televíziónak.

Két telefonvonalat üzemelnek be a hozzátartozók tájékoztatására

Két telefonvonalat üzemelnek be a Matei Balş intézetből áthelyezett páciensek hozzátartozóinak tájékoztatására - jelentette be a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU). Az intézkedést azt tette szükségessé, hogy a kórház egyik részlegéről több mint száz pácienst evakuáltak és más részlegre, illetve más bukaresti kórházakba helyeztek át.

A két telefonszám: 021 206 9398 és 021 264 8515. (agerpres)

11 beteg került a bukaresti Szent János Sürgősségi Kórházba szállítottak

5 páciens került a Bukaresti Egyetemi Sürgősségi Kórházba, 6 az Elias Egyetemi Sürgősségi Kórházba, 4 a Victor Babeş járványkórházba, 5 a Szent Pantaleon Sürgősségi Kórházba, 3 a Központi Katonai Kórházba, 4 a Witting Kórházba, 4 a Marius Nasta Tüdőgyógyász Intézetbe, 1 a belügyminisztérium Dimitrie Gerota Kórházába, 3 a Bagdasar-Arseni Sürgősségi Kórházba, és 7 a Floreasca Sürgősségi Kórházba - derül ki az egészségügyi minisztérium közleményéből.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS