2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A bíróság szerint jogosan büntették meg Johannist a „Jo napot kivánok, PSD!” miatt

2021. január 29. 13:47, utolsó frissítés: 13:55

A bukaresti ítélőtábla elutasította Klaus Johannis óvását és fenntartotta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) által az államfőre, a székelyföldi autonómiával kapcsolatban tett kijelentései miatt kiszabott ötezer lejes bírságot. Az ítélet nem jogerős.


Az államfőt a Székelyföld autonómiájával kapcsolatos projekt hallgatólagos elfogadásával összefüggésben tett kijelentése miatt marasztalta el a CNCD.

Április 29-én Klaus Iohannis a következő nyilatkozatot tette: "Jó napot kívánok, PSD! (ezt magyarul mondta az elnök - szerk. megj.) Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia Parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben. Miközben jómagam, a kormány és a többi hatóság az emberek életéért küzdünk, azért harcolunk, hogy szabaduljunk meg ettől a járványtól, a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak. Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserében. Talán ezek után világosabbá vált, hogy miért akartam én előre hozott választásokat tartani. Nem szeretném, hogy a PSD döntsön a nemzet fontos ügyeiről. (...) Ez megengedhetetlen, és amíg én vagyok Románia elnöke, egy ilyen törvény nem fog létezni".Az Országos Diszkriminációellenes Tanács vezetősége május 20-án ötezer lejre bírságolta Klaus Johannis államfőt hátrányos megkülönböztetés és a méltósághoz való jog etnikai/nemzetiségi alapon való megsértése miatt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS