2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Két államtitkárról és a kormányfőtitkár-helyettesről is döntött a SZÁT

2021. február 01. 21:02, utolsó frissítés: 2021. február 02. 10:41

A Szövetségi Állandó Tanács hétfői ülésén kormányfőtitkár-helyettest, két minisztériumba pedig egy-egy államtitkárt nevesített.


A döntés értelmében Barabási Antal Szabolcsot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumba államtitkárnak, Vass Leventét az Egészségügyi Minisztériumba államtitkárnak, Zahoranszki Istvánt kormányfőtitkár-helyettesnek jelöli az RMDSZ.

A koalíciós tárgyalások értelmében az RMDSZ 12 államtitkári pozíciót tölthet be, emellett természetesen még adódnak helyettes államtitkári és egyéb helyek is. első körben hat államtitkárt nevesítettek. Január 12-én tudtuk meg, hogy

Kallós Zoltánt az oktatási;
Demeter András Istvánt a kulturális;
Oltean Csongort az ifjúsági és sport-;
Szép Róbertet a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti;
Hegedüs Csillát az európai alapok, illetve
Makkai Pétert a munkaügyi minisztériumba küldi az RMDSZ.

Ezt követte két újabb kinevezés:
Matuz Zsoltot a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztériumba,
Sándor Gábort a Szállításügyi Minisztériumba küldte a Szervezet.

A mai kinevezésekkel a rendelkezésre álló 12 hely közül betelt 10. És akkor lássuk a mai napon kinevezett tisztségviselők önéletrajzát, az RMDSZ közleménye szerint:

Barabasi Antal Szabolcs 2003-ban szerzett egyetemi oklevelet a Mezőgazdaságtudományi és Állatorvosi Egyetemen, állattenyésztési szakosodással.

2004 – 2006 között a Kelet-európai régióért felelős igazgatói állást töltötte be a technológiai építmények tervezésére, illetve a tejelő tehénfarmok technologizálására szakosodott vállalkozásban.

2006-tól jelenleg is több cég igazgatója. Ezek szakterülete a tervezés, technológiai építmények, európai projektek gyakorlatba ültetése, állattenyésztésre, főképpen szarvasmarhafélék és juhfélék tenyésztésére vonatkozóan.

Ismeri a szakterületeket és építő jellegű ötletei vannak az állattenyésztési beruházások hatékonnyá tételéről, valamint a nyereség optimizálásáról.

Napi szinten kapcsolatban áll a tenyésztőkkel és az egyesületekkel az egész országból, időszakosan megszervezi a „Tenyésztők napját”, illetve a „Nyílt napokat” és állattenyésztési szaktanácsadást is nyújt.

Dr. Vass Levente urológus főorvos, közegészségügyi és egészségügyi menedzsment szakorvos. 2016-2020 között parlamenti képviselőként, a képviselőház egészségügyi bizottságának titkáraként egy betegközpontúbb, jobban működő rendszerért dolgozott. Törvénykezdeményezései a betegek fölösleges sétáltatásának megszüntetését, a megelőzési és szűrőprogramok hozzáférhetőbbé tételét, a családorvoshiány csökkentését szolgálták, valamint a rezidensképzés jobbá tételét a vidéki oktató kórházak kialakításával.

Parlamenti munkáját megelőzően több évig tevékenykedett az egészségügyi adminisztrációban, betöltötte a Maros Megyei Sürgősségi Kórház orvosigazgatói tisztségét, két évig volt egészségügyi miniszteri tanácsos, osztályvezetőként irányította a Maros Megyei Klinikai Kórház urológiai-kőtörő részlegét. Tizenkét évig oktatott a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, amelynek kari tanácsi és szenátusi tagjaként is tevékenykedett.

Alapító tagja és ügyvezető elnöke a marosvásárhelyi székhelyű Studium–Prospero Alapítványnak, amely a fiatal értelmiség szülőföldön való boldogulását segíti, Erdély-szerte szolgálati lakásokkal támogatja a pályakezdő orvosokat, gyógyszerészeket, fiatal művészeket. A 2000-es évek közepétől egészségügyi menedzsment-képzések és szakmai találkozók főszervezője.

Már tanulmányai éveitől aktív szerepet vállalt a közösségépítésben, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség, valamint az Országos Magyar Diákszövetség elnöki feladatait is ellátta.

Zahoranszki István 44 éves, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Politológia és Közigazgatás karán végzett 2002-ben. Köztisztviselő, 2004 óta dolgozik a közigazgatásban a máramarosszigeti polgármesteri hivatalnál.

Szakmai tevékenységét a hivatal adó- és illetékügyi osztályán kezdte, ahol az állami vállalatok helyi adójának a behajtásával foglalkozott. Ezt követően rendszergazdaként dolgozott a számítási osztályon, majd az önkormányzat szociális osztályához került, ahol jelenleg is dolgozik. Itt többek között felügyelte a fűtéstámogatások lebonyolítását, kezelte az adatbázist, rendszergazdaként tevékenykedett, és ellátott egyéb adminisztrációs feladatokat.

Munkája mellett szakmai továbbképzéseken is részt vett. Elvégezte a közbeszerzési, tűzvédelmi és adatvédelmi tanfolyamokat. 2017-ben közbeszerzési szakértőként dolgozott, ezután pedig adminisztrációs, tűzvédelmi és a személyes adatok védelmével bízták meg.(közlemény/hírszerk.)


A nyitóképen balról jobbra haladva: Barabási Antal Szabolcs, Vass Levente és Zahoranszki István láthatók

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS