2021. március 9. keddFranciska, Fanni
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Cîmpeanu: 1 ezrelék alatti fertőzöttségi aránynál fizikai jelenléttel kezdődik az iskola hétfőn

2021. február 04. 08:32, utolsó frissítés: 08:32

Azokon a településeken, ahol az elmúlt 14 napban regisztrált koronavírusos esetek ezer lakosra vetített száma 1 vagy ennél kisebb, minden szinten fizikai jelenléttel zajlanak hétfőtől a tevékenységek a tanintézetekben - közölte szerdán a tanügyminiszter.


Sorin Cîmpeanu ismertette az országos vészhelyzeti bizottság által az iskolanyitási forgatókönyvekről hozott határozatot.

Rámutatott, azokon a településeken, ahol az elmúlt 14 napban regisztrált koronavírusos esetek ezer lakosra vetített száma 1 vagy ennél kisebb, ismét kinyitnak hétfőtől a bölcsődék, óvodák, iskolák, mindenki számára. Ott, ahol a fertőzöttségi ráta 1 és 3 ezrelék közötti, csak a bölcsődébe, óvodába és az elemi osztályokba járók, valamint a vizsgákra készülő végzős osztályok tanulói, azaz a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek számára zajlanak fizikai jelenléttel a tevékenységek. 3 és 6 ezrelékes fertőzöttségi ráta esetén az adott településen csak a bölcsődébe, az óvodába járók és az elemi osztályosok számára lesz jelenléti oktatás.

Az oktatási miniszter megjegyezte, a felsőoktatási intézmények az egyetemi autonómia elve alapján maguk döntik el, hogy milyen formában szervezik meg a tanítást.

A tárcavezető szerint e dokumentum előírásai alapján a csaknem 3 millió tanuló közül 2,4 millió visszatérhet hétfőtől az iskolába.

30 millió lejt különít el a kormány a második félévi tananyagpótló órák kifizetésére, az erről szóló sürgősségi rendeletet szerdai ülésén fogadta el a kabinet.

Sorin Cîmpeanu rámutatott, azt, hogy mely tanulók tartoznak a célcsoportba, miniszteri rendeletben szabják meg a következő napokban, de az már biztos, hogy pótlóórákon vehetnek részt azok, akiknek internet-hozzáférés vagy megfelelő eszközök hiányában nehézségeik adódtak az online oktatással és azok is, akiknek az első félévi jegyeit nem tudták lezárni.

Az iskolák havi 200 lejt kapnak erre a célra minden kedvezményezett tanuló után - nyomatékosította a miniszter, hozzátéve, a rendelkezés a 2020-2021-es tanév második félévére érvényes. (agerpres)

Kiemelt kép: Wokandapix képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS