2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Frissítve: letisztították a piros-sárga-kékkel befestett Székely vértanúk emlékművét Marosvásárhelyen

2021. február 06. 10:00, utolsó frissítés: 18:40

Ismeretlen elkövetők rongálták meg a marosvásárhelyi Székely vértanúk emlékművét. A hírt Facebook-oldalán közölte péntek este Soós Zoltán polgármester, majd az RMDSZ is közleményben adta hírül az újabb provokációt, amely egyértelműen a magyar közösség ellen irányul, hiszen az emlékművet román nemzeti színekkel, piros-sárga-kékkel mázolták le.


Soós Zoltán
polgármester a bejegyzésében felhívta a figyelmet arra, hogyhogy etnikai provokációról van szó, de ugyanakkor azt is leírta, abban bízik, nem osztható meg a vásárhelyi közösség egy ilyen akcióval.

🇷🇴 Cu puțin timp în urmă am aflat că autori necunoscuți au vandalizat Monumentul Secuilor Martiri. ...

Közzétette: Soós Zoltán – 2021. február 5., péntek


„Etnikai konfliktus gerjesztésének szándékával már nem lehet megosztani a vásárhelyieket, ennek ellenére egyesek nem adják ezt fel. Ne dőljünk be az iskolázatlan rosszakaróinknak. Városunk csak akkor fejlődhet, ha nem hagyunk helyet az etnikai alapú provokációknak” – írta Soós Zoltán.

Az RMDSZ késő este közleményben ítélt el „minden szélsőséges megnyilvánulást”. A magyar érdekvédelmi szövetség vezetői azt írták, hogy „bármennyire felháborító, ami történt, most mégis arra kérjük a város lakóit, hogy ne dőljenek be az olcsó provokációnak, maradjanak higgadtak. Ne engedjük, hogy az ellenségeskedés és az uszítás vezérelje az embereket!”

Az RMDSZ az ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett, a városrendészet pedig már dolgozik a rongálás kijavításán. „Sajnálatos, hogy ilyen gyalázatos módon próbálnak a román és a magyar közösség között konfliktust szítani egy fél évvel azután, hogy összefogtunk Marosvásárhely jövőjéért. Ez nyilvánvalóan nem mindenkinek tetszett” – olvasható az RMDSZ állásfoglalásában.

FRISSÍTÉS:Szombaton a koradélutáni órákban már lemosták a marosvásárhelyi székely vértanúk emlékművéről a pénteki festést. A városháza alkalmazottai voltak azok, akik eltávolították a piros, sárga és kék festéknyomokat. Soós Zoltán polgármester Facebook-oldalán mutatta meg a tiszta emlékművet:

🇷🇴 Curat 🤝 Tiszta 🇭🇺

Közzétette: Soós Zoltán – 2021. február 6., szombat
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS