2021. március 9. keddFranciska, Fanni
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hétfőn nem kell szülői igazolást vinni az iskolába, ami a gyerekek tesztelését engedélyezi

2021. február 07. 15:31, utolsó frissítés: 15:31

Még szombaton számoltunk be arról, hogy az egészségügyi minisztérium honlapján és Facebook-oldalán közzétettek egy formanyomtatványt, amivel a szülők beleegyeznek, hogy az iskolában tesztelhetik a gyerekeket koronavírusra.


Az egészségügyi tárca bejegyzésében azt is írták, hogy javasolják ezeket az igazolásokat már az első nap elvinni az iskolába nyomtatott formában, „hogy a tanulókat szükség esetén azonnal tesztelni lehessen”.

Szombat este végül Sorin Cîmpeanu oktatásügyi miniszter a Realitatea Plus műsorában elmondta: valaki elsiette a nyomtatvány közzétételét az egészségügyi minisztériumnál, hiszen a formanyomtatványon módosítani kell, azaz még több információt kell hozzáadni, hogy azok „összhangban legyenek a vonatkozó jogszabályokkal”.

A tanügyi tárca vezetője hangsúlyozta: a szülőket nem kötelezik és nem is kötelezhetik arra, hogy aláírjanak egy ilyen nyilatkozatot, és arra sincs semmilyen szabály, hogy a nyilatkozatot az első iskolai napon kell leadni.

Hozzátette: amennyiben a szülő nem járul hozzá, hogy a gyereket teszteljék az iskolába, akkor a családorvoshoz viszik, aki majd eldönti, hogy mi a teendő.

Cîmpeanu előtt egyébként maga Florin Cîțu is nyilatkozott a témában, amikor a második beoltása után újságírók kérdezték.

Ekkor elmondta: valóban lesznek kivételes esetek és akkor le kell teszteljék a diákokat, például ha valamilyen tünetet produkálnak. De szó sincs arról, hogy már első nap mindenkit letesztelnének, hiszen egyszer el kell készülnie a formanyomtatvány végleges formájának.
A miniszterelnök rámutatott: az oktatási és egészségügyi minisztérium által közösen elfogadott rendelet világosan meghatározza, melyek azok a helyzetek, amikor tesztelni kell a diákokat, és csak ekkor kell kitöltenie a szülőknek ezeket az űrlapokat.(Agerpres, Edupedu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS