2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tavaly Romániában 40 000 gyerekkel született kevesebb, mint tavalyelőtt

2021. február 10. 13:23, utolsó frissítés: 2021. március 23. 13:50

Megduplázódott tavaly a természetes népességfogyás Romániában az előző évhez képest: míg 2019-ben az elhalálozások száma 57 ezerrel haladta meg a születésekét, 2020-ban a koronavírus-járvány közepette 118 587-tel kevesebb gyermek született, mint ahány ember meghalt az országban - jelentette szerdán a statisztikai hivatal.


A legrosszabb időszak az év utolsó három hónapja volt, amikor az 52 ezret meghaladó negatív szaporulat csaknem akkora népességfogyást eredményezett, mint amekkorát a 2019-es év egészében regisztráltak. Ennek legfőbb oka az elhalálozások számának megugrása: idén decemberben már csaknem kétszer annyian (36 ezren) haltak meg, mint az előző év decemberében.

A járvány hatásai országosan és megyei szinten
Infogram


Tavaly decemberben több mint 400-zal több (csaknem 16 ezer) gyermek született ugyan mint 2019 utolsó hónapjában, de a statisztikai intézet jelentését ismertető Hotnews.ro hírportál rámutatott: a 2020-as év folyamán az élve születések száma 40 ezerrel elmaradt az előző évihez képest.

A közlemény a világjárványnak tulajdonítja, hogy tavaly februártól kezdődően hónapról hónapra nőtt a természetes népességfogyás az előző év azonos hónapjához képest, márciustól kezdődően pedig a házasságkötések száma is rendre elmaradt az előző évihez viszonyítva.

Románia természetes népszaporulata csaknem három évtizede, 1992-ben került negatív tartományba, azóta egyre súlyosbodik a népességfogyás. Az állandó lakosság 2014-ben húszmillió alá csökkent, pedig a rendszerváltozáskor még több mint 22 millió volt.

A demográfiai adatokat az egészségügyi válság mellett az is kedvezőtlenül befolyásolja, hogy több mint négymillió román állampolgár él külföldön, akiknek zöme az aktív lakossághoz tartozik, vagyis közöttük sokan vannak olyanok, akik a gyermekvállalás szempontjából fontos 25-45 év közötti korosztályhoz tartoznak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS