2021. június 21. hétfőAlajos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy brăilai bíró elképesztő indoklással akarta kiengedni az előzetes letartóztatásból a kiskorút megerőszakoló és fogva tartó férfit

2021. február 13. 21:04, utolsó frissítés: 21:12

Cristina Coarnă brăilai bíró úgy ítélte meg, hogy a előzetes letartóztatásból házi őrizetbe engedi ki azt a férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy 8 hónapig fogva tartott és többször is megerőszakolt egy 13 éves gyermeket. (A férfi egyébként az áldozat testvérének a szeretője volt.)


Az elképesztően bizarr indoklás ilyenekat tartalmaz, mint:

"... a gyanúsított tettei bár elítélendők, nem olyan súlyosak, amelyek jelentős társadalmi visszhangot váltottak volna ki, vagy egy olyan társadalmi reakciót, amiből kiderülne, hogy az emberek a cselekedetei miatt veszélyben éreznék magukat, az életüket. Nem voltak utcai megmozdulások, tiltakozások a sajtóban."

"Példaként felhozva, a bíróság úgy ítéli meg, hogy egy terrorista támadás, amely több áldozattal jár, egy gyilkosság, amely általános félelmet kelt, ezek indokolnák kellő mértékben az előzetes letartóztatást..."

"... az olyan bűncselekmények esetében, mint a genocídium, a gyilkosság, az emberiesség elleni bűncselekmények nem lennének kétségek afelől, hogy milyen megelőző óvintézkedések szükségesek, a bűnösök megölése lévén az egyetlen büntetés, amelyet azonban a törvény nem szabályoz. Mivel a gyanúsítottat nem lehet megölni, nem kövezhető meg a közterületen, a bíróság úgy ítéli meg, hogy házi őrizetbe lehet helyezni..."

A döntést a bírónő 2020. december 22-én hozta meg, amit aztán a Brăilai Törvényszék utólag korrigált és így a férfi előzetesben maradt. Ezt azonban utólag megint csak felülbírálta az a testület, amelynek Coarnă is a tagja, és ez ellen most folyamatban van egy újabb fellebbezés.

Ráadásul Cristina Coarnănál nem ez az első eset, amikor meglehetősen furcsa indoklás kerül ki a keze alól. A debraila.ro beszámolója szerint 2019-ben ugyancsak házi őrizetbe helyeztetett át egy tolvajt, aki az utcán kitépte két nő nyakából a láncot. Szerinte az illető "csak a láncok kitépésével követte el a bűncselekményt, az erőszaknak semmilyen más formáját nem alkalmazta". (g4media, hírszerk.)

Fotó: engin akyurt on Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS