2023. december 6. szerdaMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Torlódások és feszültségek Románia nyugati határátkelőinél: a bejövők járványügyi osztályozása döcög

2021. február 15. 12:11, utolsó frissítés: 13:10

Torlódások vannak a Románia nyugati határátkelőinél. Buszok, személygépkocsik várakoznak órákon keresztül, mert nincs megfelelő számú személyzet, amely hatékonyan tudná elvégezni az országba bejutni akaró utazók járványügyi osztályozását. Mi több, a Digi 24 arról számolt be a hétvégén, hogy a nagylaki határátkelőnél szinte a zendülésig fokozódott az elégedetlenség, mivel az új szabályozások értelmében a negatív covid-teszttel rendelkezőknek is karanténba kellett menniük.


A torlódás oka: az Arad megyei Közegészségügyi Felügyelőség visszavonta az oda kihelyezett alkalmazottait. Olyan orvosokról és asszisztensekről van szó, akiket a felügyelőség addig tudott nélkülözni amíg az iskolák zárva tartottak, azonban az új rendelkezések nyomán szükség van a képesített munkaerőre az újból megnyílt oktatási intézményekben is. Mintegy 40 alkalmazottját hívta vissza az Arad megyei DSP, ezért Nagylaknál, Varsándon és a tornyai határátkelőnél vannak nehéz helyzetben az utazók, akik órákon keresztül kénytelenek várakozni.

Az Arad megyei DSP vezetője, Horea Timiş az Agerpres számára nyilatkozva elmondta, hogy az intézmény 70 alkalmazottjának mintegy fele különböző iskolákból származott.

"Az új helyzet miatt a határon történő osztályozás várakozási ideje megnőtt, mivel az iskolai asszisztensek és orvosok visszatértek a helyi közigazgatásba. Gyakorlatilag munkatársaink több mint fele távozott"- mondta Horea Timiş.

Szerinte a legnagyobb problémákat a nagylaki határátkelőhelyek jelentik, ahova sok autóbusz érkezik, és az utasoknak a határrendészet ellenőrzését követően el kell jutniuk a DSP ellenőrző pontjaihoz is epidemiológiai osztályozás céljából.

A DSP vezetője szerint a krízist csak az Egészségügyi Minisztérium tudja feloldani, ha jóváhagyja a megfelelő számú egészségügyi személyzet versenyvizsga nélküli felvételét, ugyanis az állami intézményekbe a veszélyhelyzet időtartama alatt nem lehet versenyvizsgát kiírni. (G4media)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS