2021. március 2. keddLujza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sajtóértesülés: 92 éves korában koronavírusban elhunyt a Securitate leghírhedtebb vezetője, Pacepa tábornok

2021. február 15. 16:37, utolsó frissítés: 2021. február 16. 05:07

• Mihai Pacepa 1978 óta élt az Egyesült Államokban

• Ő volt a legmagasabb rangú tiszt, aki valaha elhagyta a szovjet blokk titkosszolgálatát.
• Szökése volt az egyik legnagyobb ütés, amelyet a Securitate-ra mérhetett, és amelyet a szoláglatok soha nem tudtak kiheverni.


Ion Mihai Pacepa tábornok. Forrás: WikipédiaIon Mihai Pacepa tábornok. Forrás: Wikipédia


Mihai Pacepa, a Külföldi Hírszerzés Osztályának (DIE) volt helyettes vezetője, és 1978-ban szökött meg Romániából, ezt követően hozta nyilvánosságra mindazt, amit a Szeku működéséről és a diktatúra rejtett mechanizmusairól tudott. Az elmúlt órákban röppent föl a hír, hogy az álnév alatt élő tiszt, akinek eddig többször halálhírét keltették, alig most hunyt el, miután koronavírussal fertőződött meg. Az információt Ronald J. Rychlak amerikai ügyvéd hozta nyilvánosságra.

A The Epoch Times portálon Ronald J. Rychlak azt állítja, hogy Nicolae Ceaușescu egykori kémje a COVID-19 miatt halt meg.

Disszidálásának idején Pacepa tábornok egyidejűleg volt Nicolae Ceaușescu tanácsadója, hírszerzésének vezetője, valamint államtitkár a belügyminisztériumban. Azután disszidált, hogy az Amerikai Egyesült Államokban Jimmy Carter elnöktől politikai menedékjogot kapott. Ezt követően Ion Mihai Pacepa az amerikai CIA-vel közösen dolgozott számos, a volt keleti blokk ellen irányuló titkosszolgálati műveleten.

Távozása után Romániában halálta ítélték nemzetárulásért. A DIE helyettese, Pacepa volt az egyik legmagasabb rangú tiszt, aki valaha elhagyta a szovjet blokk titkosszolgálatát. Nicolae Ceaușescu egymillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. Állítólag a korszak lehírhedtebb terroristáját, Carlost, a Sakált is megbízták a likividálásával, aki azonban nem tudta a célpontját azonosítani, de 1981. február 21-én felrobbantotta a müncheni Szabad Európa rádióállomás székhelyének egy részét, amely a tábornok szövegeit közvetítette.

1987-ben Pacepa kiadta a "Red Horizons: Chronicles of a Communist Spy Chief" (Vörös horizontok: egy kommunista kém krónikája) című kötetet, amely az első kiadvány volt, amely Nicolae Ceaușescu életét tárta fel. A Red Horizons-t román nyelvre is lefordították és Romániában illegálisan forgalmazták.

1989. december 25-én Ceaușescut halálra ítélték egy olyan tárgyaláson, amelyben az ellene felhozott vádak szinte szóról szóra a Pacepa-féle könyvből származtak. Másnap az új Adevărul kormányújság, amely felváltotta a Scânteia-t, megkezdte a kötet sokszorosítását azzal az említéssel, hogy "vitathatatlan szerepet játszott" Ceausescu megdöntésében. Ezt követően a könyv 27 országban jelent meg újra.

1993-ban Pacepa kiadta a "Kreml örökségét", amelyben dokumentálta a kommunista típusú politikai rendőrség folytonosságát Romániában; 1999-ben pedig "A titkosszolgálatok fekete könyve" című trilógiát publikálta.

1999. július 7-én a román Legfelsőbb Bíróság 41/1999 számú határozata hatályon kívül helyezte a Pacepa halálos ítéletét, elrendelve, hogy kapja vissza tábornoki rangját. A román kormány azonban elutasította a végzés alkalmazását. Ez az elutasítás a nyugati sajtóban megjelent cikkek sorozatát indította el, amelyek azt állították, hogy Románia még nem vált jogállammá. Alig 2004 decemberében hagyta jóvá a román kormány az 1999-es döntést.

Az évek során többször halálhírét keltették a román titkosszolgálatok leghírhedtebb képviselőjének, azonban soha nem volt senkinek semmiféle konkrét bizonyítéka erre vonatkozóan. A mendemondák szerint a tábornok nemcsak új identitást kapott az Államokban, hanem legalább három sebészeti beavatkozáson is átesett, hogy felismerhetetlenné váljon. Az újabb halálhírt egyelőre nem erősítették meg egyetlen másik forrásból sem, azonban a román sajtó máris kész tényként tárgyalja. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS