2021. március 8. hétfőZoltán
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sztrájkolnak a Zsil-völgyi bányászok

2021. február 18. 15:43, utolsó frissítés: 15:43

Nem hajlandó feljönni a tárnákból több mint száz Zsil-völgyi bányász. A lupényi szénbánya dolgozói azért tiltakoznak, mert nem kapták meg 15-ére várt fizetésüket - írja az Agerpres.


Alin Sîn, a Muntele ('Hegy') szakszervezet vezetője közölte, körülbelül 100-120 bányász tartózkodik a tárnákban, és nem hajlandó feljönni a mélyből, mivel a 15-ére várt fizetésüket csak 26-án fogják megkapni.

A lupényi bányához kiszállt a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum (CEH) adminisztrátora, Cristian Roşu, valamint Samuel Dioane vezérigazgató is, megpróbálva rávenni a munkásokat, hogy hagyjanak fel a tiltakozással. A szakszervezeti vezető szerint azonban a bányászoknak nincsenek anyagi tartalékaik, és nehézséget okoz nekik 26-áig várni a fizetésre.

Cristian Roşu, a CEH adminisztrátora szerda este úgy nyilatkozott: a bérek kifizetésének késlekedését az okozza, hogy a vállalat jövedelme havonta hétmillió lejjel csökkent január elsejétől, miután megszűnt a rendszerszolgáltatások biztosításából befolyó összeg, illetve Lónya-telepi bánya állami támogatása.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS