2021. május 13. csütörtökSzervác, Imola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Diana Șoșoacă és az AUR vezetői is meglátogatták a sztrájkoló bányászokat

2021. február 21. 19:39, utolsó frissítés: 19:44

Hatodik napja tart a Zsil-völgyi bányászok sztrájkja, akik nem hajlandó feljönni a tárnákból. A több mint száz lupényi bányász azért tiltakozik, mert nem kapták meg 15-ére várt fizetésüket. A bányászok élelem és víz szükségleteiről a családjuk és a munkatársaik gondoskodnak, de a hideg így is megterhelő - számol be a sorsukról a Digi24. A hírtelevíziónak a bányászok egyik vezetője úgy nyilatkozott, hogy az egyik egészségügyi problémákkal küzdő bányászt szombat délután kivitték a föld alól, és a bánya kijáratánál várakozó SMURD személyzet pedig ellátta a férfit.


A bányászok azt szeretnék, ha Florin Cîțu miniszterelnök vagy az illetékes miniszter tárgyalásokat folytatnának velük. Egyelőre csak az AUR vezetői, illetve a pártfrakcióból már kizárt Diana Șoșoacă szenátor látogatott ki a helyszínre, akik megpróbáltak társulni a tiltakozó bányászokhoz.

Șoșoacă szenátor szombaton látogatta meg a bányászokat, amit természetesen élőben közvetített is a Facebook oldalán. A szenátor több bányásszal is elbeszélgetett, egyiküket meg is ölelte.

"Teljesen be akarnak zárni, ne adjátok fel" - mondta a szenátor.

Pénteken Claudiu Târziu, az AUR társelnöke és Anamaria Gavrilă, a párt Hunyad megyei képviselője látogatta meg a bányászokat. (...) Megígértük nekik (a bányászoknak - szerk.), hogy harcolni fogunk a jogaikért, és főleg azért, hogy legyen jövőjük ezeknek a románoknak" - idézi a társelnököt a párt közleménye.

Florin Cîțu miniszterelnök és az energiaügyi miniszter is megígérte korábban, hogy néhány napon belül megkapják a fizetésüket. A Vajdahunyadi Energetikai Komplexumhoz tartozó lupényi bányászokat korábban többen is megpróbálták rávenni, hogy hagyjanak fel a tiltakozással. Alin Sîn, a Muntele ('Hegy') szakszervezet vezetője akkor közölte, hogy a bányászoknak nincsenek anyagi tartalékiak, és nehézséget okoz számukra, hogy február 26-ig kell várjanak a fizetésükre. A Vajdahunyadi Energetikai Komplexum a pénzügyi problémái miatt fizetésképtelen. (digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS