2021. május 13. csütörtökSzervác, Imola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Éhségsztrájkkal fenyegetőznek a lupényi bányában tiltakozó vájárok

2021. február 22. 09:37, utolsó frissítés: 09:44

Készek éhségsztrájkba lépni a több napja a lupényi bánya mélyén tiltakozó vájárok, ha nem vezetnek eredményre a szakszervezet és a Hunyad megyei Energetikai Komplexum (CEH) vezetősége által az energiaügyi minisztériumnál folytatandó hétfői tárgyalások.


Alin Sîn szakszervezeti vezető vasárnap este úgy nyilatkozott, a napok óta a bánya mélyén tiltakozó kollégái közül "legalább tízen" éhségsztrájkba kezdenek, ha nem teljesítik követeléseiket. A bányászok teljes januári bérük, valamint az elmaradt élelmiszerpótlékok kifizetését és utazási költségeik megtérítését kérik, ami szintén késik.

A CEH vezérigazgatója, Samuel Dioane becslései szerint összesen mintegy 18 millió lejre lenne szükség az elmaradt bérek és pótlékok törlesztéséhez.

A lupényi kőszénbánya mintegy hetven bányásza immáron a hatodik napja nem jött fel a tárnákból, így tiltakoznak amiatt, hogy nem kapták meg idejében a bérüket. Egészségi állapotukat folyamatosan nyomon követik a bányamentők.

Vasárnap este több mint ötszáz bányász és helybéli lakos vett részt egy tiltakozó felvonuláson Lupény városában, hogy kifejezzék szolidaritásukat a bánya mélyén tiltakozó vájárokkal, és hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek a fizetések késése okán kialakult helyzet miatt.

A szakszervezeti vezető szerint a Zsil-völgyi bányák vezetősége és az érdekvédelem képviselői újabb egyeztetéseket folytatnak hétfőn az energiaügyi és a munkaügyi minisztériumnál, hogy tisztázzanak néhány technikai kérdést a kormány által a bányászok bérének kifizetéséről elfogadott sürgősségi rendelettel kapcsolatban. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS