2021. március 7. vasárnapTamás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kirúgta a CSM azt a bírót, aki szerint nyolc hónapig fogva tartani és megerőszakolni egy nőt nem ér meg egy előzetes letartóztatást se

2021. február 22. 17:30, utolsó frissítés: 17:36

Felfüggesztette állásából a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) Cristina Coarnă brăilai bírót, miután körbejárt a sajtóban egy általa kiadott elképesztő indoklás egy eset kapcsán. Mi is megírtuk nemrég, hogy a bíró úgy ítélte meg, hogy a előzetes letartóztatásból házi őrizetbe engedi ki azt a férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy 8 hónapig fogva tartott és többször is megerőszakolt egy 13 éves gyermeket. (A férfi egyébként az áldozat testvérének a szeretője volt.)


Az elképesztően bizarr indoklás ilyeneket tartalmaz, mint:

"... a gyanúsított tettei bár elítélendők, nem olyan súlyosak, amelyek jelentős társadalmi visszhangot váltottak volna ki, vagy egy olyan társadalmi reakciót, amiből kiderülne, hogy az emberek a cselekedetei miatt veszélyben éreznék magukat, az életüket. Nem voltak utcai megmozdulások, tiltakozások a sajtóban."

"Példaként felhozva, a bíróság úgy ítéli meg, hogy egy terrorista támadás, amely több áldozattal jár, egy gyilkosság, amely általános félelmet kelt, ezek indokolnák kellő mértékben az előzetes letartóztatást..."

"... az olyan bűncselekmények esetében, mint a genocídium, a gyilkosság, az emberiesség elleni bűncselekmények nem lennének kétségek afelől, hogy milyen megelőző óvintézkedések szükségesek, a bűnösök megölése lévén az egyetlen büntetés, amelyet azonban a törvény nem szabályoz. Mivel a gyanúsítottat nem lehet megölni, nem kövezhető meg a közterületen, a bíróság úgy ítéli meg, hogy házi őrizetbe lehet helyezni..."

A döntést a bírónő 2020. december 22-én hozta meg, amit aztán a Brăilai Törvényszék utólag korrigált és így a férfi előzetesben maradt. Ezt azonban utólag megint csak felülbírálta az a testület, amelynek Coarnă is a tagja, és ez ellen most folyamatban van egy újabb fellebbezés.

Ráadásul Cristina Coarnănál nem ez az első eset, amikor meglehetősen furcsa indoklás kerül ki a keze alól. A debraila.ro beszámolója szerint 2019-ben ugyancsak házi őrizetbe helyeztetett át egy tolvajt, aki az utcán kitépte két nő nyakából a láncot. Szerinte az illető "csak a láncok kitépésével követte el a bűncselekményt, az erőszaknak semmilyen más formáját nem alkalmazta". (g4media, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS