2021. április 14. szerdaTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Botrányos meghallgatáson vett részt Cîțu a parlamentben, a PSD-sek kartonkaszát vittek neki

2021. február 22. 19:45, utolsó frissítés: 20:58

A 2021-es állami büdzsétervezet "kiegyensúlyozott", "a beruházások köré épül", és a reformok elkezdését szorgalmazza - jelentette ki hétfőn, a képviselőház plénumában Florin Cîţu kormányfő.


Cîţu szerint 30 év után ez az első kiegyensúlyozott és hitelt érdemlő büdzsé, amely a beruházások köré épül.

"Tavaly ugyanezek az emberek azt mondták, tönkre fogjuk tenni Romániát. Hát nem ez történt: az elmúlt száz év legnagyobb gazdasági válsága közepette sikerült elérnünk, hogy az Európai Unióban nekünk volt a legnagyobb gazdasági fejlődésünk, mindannak ellenére, amit a parlamentben műveltek. Bebizonyítottuk, hogy értünk a gazdasághoz. (...) A büdzsé a beruházások köré épül, mert csak a beruházások vezetnek Románia fejlődéséhez" - fejtegette Cîţu a Szociáldemokrata Párt által kezdeményezett, "A kormányfő órája" elnevezésű meghallgatáson.

A kormányfő szerint ez a költségvetés a reformot szorgalmazza, és ezt az idén meg is valósítják. A szociáldemokraták azonban félnek a reformtól, attól, hogy a pártkatonáik nem lesznek többé a jól fizető tisztségekben, állásokban - állította Cîţu.

Az ülésteremben a PSD törvényhozói a Cîţu-kormányt bíráló feliratokkal jelentek meg. A kormányfő felszólalása alatt Toma Ilie PSD-s képviselő egy kartonból kivágott kaszát vitt az elnöki emelvényre.

Marcel Ciolacu, a legnagyobb ellenzéki párt, a PSD elnöke azt mondta, hogy Florin Cîţu kormánya nem rendelkezik megfelelő összeggel a tiltakozó Zsil-völgyi bányászok elmaradt béreinek kifizetésére, és hogy a kormány által kidolgozott költségvetés megfosztja Romániát a fejlődés reményétől.

"Cîţu úr, nincs pénzük kifizetni a Zsil-völgyi bányászokat, akik hét napja a tárnákban vannak, de a kampányban bezzeg volt kétmilliárdjuk a PNL-s polgármesterekre, választási kenőpénzre! Arra volt miből. Cîţu úr, fizesse ki az embereket! Sürgősen! Ne űzzön csúfot többé belőlük! Megdolgoztak azért a pénzért. Legalább ennyit tegyen, ha már semmiféle elképzelése nincs! Csak annyit tud tenni, hogy a megszorítások költségvetésével áll a parlament elé. A szegénység költségvetésével. Olyan költségvetéssel, amely megfosztja Romániát a fejlődés reményétől" - mondta Ciolacu.

A kormányfő órája meghallgatást a PSD kezdeményezte. A Románok Egységéért Szövetség (AUR) képviselői bejelentették, hogy kivonulnak az ülésteremből, így fejezve ki szolidaritásukat a Zsil-völgyi bányászokkal.

Marcel Ciolacu PSD-elnök kijelentette a meghallgatáson, hogy a miniszterelnök "lekaszálja a románok jövedelmeit", és gyűlöli a közszféra alkalmazottait, akiket elbocsátásokkal és bércsökkentéssel fenyeget, de a versenyszférát is gyűlöli, dacára annak, hogy segítséget ígért neki. A PSD elnöke ugyanakkor szemére vetette a miniszterelnöknek, hogy lefaragott az egészségügyre szánt keretből, és az oktatásnak az utóbbi 30 évben mért legkisebb szeletét utalta ki a GDP-ből.(agerpres)

Címoldali kép: timponline

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS